Demszky befejezte a Szabadság híd felújítását

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor és Hagyó Miklós, Budapest vezetői felkapcsolták a felújított Szabadság híd díszkivilágítását csütörtök alkonyatkor. A két év alatt megszépített híd szombaton a gyalogosoké, vasárnaptól kezdve pedig az autóforgalomé. Azonban az autósoknak nem feltétlen lesz jó útvonal a híd, hisz a Kálvin téren még csak az egyik irányba lehet majd áthajtani a 4-es metró építése miatt.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor (SZDSZ) Budapest főpolgármestere és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes ünnepélyesen felkapcsolta a Szabadság híd elkészült díszkivilágítását csütörtök este, ezzel befejeződött a híd csaknem két éve tartó felújítása.

Demszky Gábor elmondta, hogy a hidat szombat reggel 9 órától éjfélig a tömegközlekedés mellett a gyalogosok és kerékpárosok használhatják. Az autósok csak vasárnap éjféltől vehetik igénybe Budapest legrövidebb átkelőjét.

Hagyó Miklós közölte, hogy a híd kivilágítását a hagyományos izzók mellett ezer energiatakarékos LED izzóval oldották meg. Ezek kisebb energiaigényűek, hosszabb az élettartamuk és szabályozhatóak - mondta.

A Szabadság híd felújítását 2007 május 2-án kezdték el. Az 5,6 milliárd forintos felújítást mintegy 2,5 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió. A munkálatok során átépítették a közúti és villamospályát, a gyalogosjárdákat, illetve korrózióvédelemmel látták el a híd acélszerkezeti elemeit. Kijavították a pilléreket, hídfőket és elvégezték a szükséges közmű-rekonstrukciót, valamint pótolták a díszítőelemeket is.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent adatok szerint az eredetileg becsültnél bő 10 százalékkal drágábban, mintegy 200 millió forintból építette ki a közvilágítást a közbeszerzésen nyertes cég. Meg kellett felelni a műemléki követelményeknek, így korhű kandelábereket és lámpakarokat helyeztek el a híd teljes hosszán mindkét oldalon.

Bár a hidat vasárnap éjféltől átadják a forgalomnak, a 4-es metró építése miatt még hónapokig csak tömegközlekedési járművek haladhatnak Budáról Pest felé a Kálvin téren át, ahol az állomásfödém októberre készül el. Pestről Buda felé azonban személygépkocsik is közlekedhetnek a Kálvin téren.

A Szabadság híd 1896 októberében készült el, első névadója Ferenc József császár volt. A második világháború végén, 1945 januárjában az építményt felrobbantották. 1946. augusztus 20-ra állították helyre. A híd 1987 óta a világörökség része, legutóbb 1980-ban újították fel.