Vágólapra másolva!
Lemond Pécs egyik szocialista polgármestere, Tóth Bertalan. Döntését azzal indokolta, hogy a város üzent a baloldalnak azzal, hogy nagy többséggel a Fidesz jelöltjét választotta meg polgármesternek. Páva Zsolt polgármester május közepén megvonta Pécs szocialista alpolgármestereinek jogköreit, és azt kérte, a három alpolgármesterből kettő önként mondjon le.
Vágólapra másolva!

Lemond posztjáról Tóth Bertalan, Pécs egyik szocialista alpolgármestere, aki döntését a május 10-i pécsi polgármester-választás eredményével indokolta csütörtökön, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. "A választók május 10-én üzentek a baloldalnak, amely ezt követően elvesztette többségét a pécsi közgyűlésben" - mondta a politikus.

A pécsi polgármester-választást Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az érvényes szavazatok mintegy 65 százalékának megszerzésével, majd a baloldal elvesztetteközgyűlési többségét, miután két MSZP-s, és egy független képviselő frakciót alakított a polgármesteri program támogatására.

Tóth Bertalan lemondását hivatalosan a közgyűlés pénteki ülésén jelenti be. Hozzátette, "másokkal ellentétben nem a süllyedő hajót akarja elhagyni", és az MSZP pécsi elnökeként a jövőben azon kíván dolgozni, hogy a párt megújuljon, a baloldal ismét erős legyen Pécsett. A politikus úgy fogalmazott, a közgyűlésben határozott baloldali politikát képzel el, amely Pécs számára hasznos ügyekben támogatná Páva Zsolt polgármestert.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy nem tart igényt fizetésének arra a részére, amelyet hatásköreinek megvonása óta keresett, az összeget a pécsi gyermekklinika egyik alapítványának utalja át. Páva Zsolt polgármester május 13-án jelentette be, hogy megvonta Pécs szocialista alpolgármestereinek jogköreit, s az eddigi három helyett két alpolgármesteri posztra tett javaslatot, mégpedig úgy, hogy az egyiket az MSZP, a másikat a Fidesz jelölje.

Páva akkor arra kérte az alpolgármestereket, Tóth Bertalant, Gonda Tibort és Meixner Andrást, gondolják át és rövid időn belül adjanak választ e lehetőségre, amely akkor valósulhat meg, ha közülük ketten önként lemondanak pozíciójukról. Az alpolgármestereket a polgármester jelöli és a közgyűlés választja meg, leváltásukra azonban sem a polgármesternek, sem a testületnek nincsenek jogi eszközei. Tóth Bertalan a további egy alpolgármester esetleges lemondásával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: a téma napirenden van az MSZP-frakción belül, de döntés még nem született.