"Mi együttműködnénk az összes párttal" - interjú Szima Judittal

Vágólapra másolva!
Semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy rendőri szakszervezet együttműködik a Jobbikkal - mondja Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, aki az ügy miatt - nem először - komolyan összeveszett az ORFK-val. A törvény szerint a rendőröknek tilos politizálniuk, választásokon viszont indulhatnak pártok jelöltjeként is. A főtitkár szerint nem ő politizál, hanem a rendőrfőkapitány, amiért vizsgálatot indított ellene. Az [origo] miniinterjúja.
Vágólapra másolva!

- Összeegyeztethető szakszervezeti tevékenysége azzal, hogy egy párt EP-képviselőjelöltje?

- Jelen pillanatban a szolgálati jogviszonyom szünetel, tehát összeegyeztethető. Viszont az nem egyeztethető össze, hogy politikai intésre az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot folytat egy szakszervezet ellen, hiszen erre nincsen semmiféle törvényes felhatalmazása.

- Ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálat folyik az együttműködésük miatt, ha jól tudom, akkor a szakszervezet...

- Nem, akkor nem jól tetszik tudni, ha figyelte volna a híradásokat, Draskovics [Tibor] igazságügyi és rendészeti miniszter politikai megrendelést hajtott végre, melynek a Bencze [József országos rendőrfőkapitány] úr eleget tett. Bencze úrnak nincsen jogköre, sem hatásköre egy szakszervezetet vizsgálni, erre felhívtuk a figyelmét. Az ügyészség az általuk vitatott kérdésben már állásfoglalást tett.

- Mire gondol?

- A Jobbikkal kötött megállapodásban semmi kivetnivalót nem talált az ügyészség, erről okiratunk van, ami fönn van a honlapunkon, letölthető. (Szima Judit itt egy előzetes ügyészségi véleményre hivatkozik. A TMRSZ a Tolna megyei ügyészségtől korábban megkérdezte, a politikamentességhez ragaszkodva köthet-e együttműködési megállapodást pártokkal. Az ügyészség ezt elfogadhatónak tartotta - a szerk.)

- Ha most az új vizsgálat során kiderül, hogy a szakszervezet és a Jobbik közti megállapodás átlépi az alkotmányosság határait vagy éppen a rendőrségi törvénnyel...

- Ezt mondja Bencze úr, aki politikai megrendelésre dolgozik.

- Ha kiderül, hogy a kettő nem fér össze egymással, vagy azért, mert törvénybe ütköző, vagy azért, mert nem alkotmányos, akkor ön melyik szervezetet fogja választani ezután? A Jobbikban vagy a TMRSZ-ben dolgozna tovább?

- Mind a kettőt. Nem a Jobbikban dolgozom, hölgyem. Szakmai felkérésnek tettem eleget, amikor is elfogadtam a Jobbik jelölésének a negyedik helyét. Én nem vagyok a Jobbiknak a tagja, ezután sem kívánok az lenni. Semmiféle politikát ne tessék ebbe beleszőni. Az európai parlamenti választásokon egyelőre még politikai pártok indíthatnak jelölteket. Engem fölkért a Jobbik, hogy elvállalnám-e, én ezt megtiszteltetésnek vettem, figyelemmel arra, hogy jelen pillanatban a magyar munkavállalók érdekeit egyedül a Jobbik kívánja képviselni.

- Ön szerint a rendőrségnek politikamentesnek kell maradnia?

- Így van, a rendőrségnek maximálisan politikamentesnek kell maradnia, csak a törvények mentén kellene haladnia. (Az alkotmány szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és politikai tevékenységet sem folytathatnak. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjairól szóló törvény szerint a hivatásos állomány tagjai nem viselhetnek pártokban tisztséget, pártok nevében nem vállalhatnak közszereplést, kivéve, ha jelöltként indulnak egy választáson - a szerk.) Ha a Bencze úr a törvények mentén haladt volna, akkor a Draskovics úr politikai megrendelését vissza kellett volna utasítania, mert nincsen törvényi fölhatalmazása arra, hogy ő egy szakszervezetet vizsgáljon.

- A rendőrség politikamentességével ön szerint összefér, hogy a Jobbikkal működik együtt egy rendőri szakszervezet?

- A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete nagyon szívesen működne együtt az MSZP-vel, a Fidesszel, illetve az összes politikai párttal. Sajnos a Jobbikon kívül egyetlen párt sem jelentkezett, hogy megerősítené a rendőrséget, és pártpolitika-mentessé tenné azt.

- Az a tény, hogy egy rendőri szakszervezet együttműködik egy politikai párttal, összefér azzal, hogy politikamentes maradjon a rendőrség?

- Igen, összefér.

- Hogyan?

- Azért, mert jelen pillanatban csak szakmai alapon működünk együtt egy politikai párttal, semmiféle politikai célzat nincsen abban, hogy a rendőri munkavállalók helyzetét javítani akarjuk. Ön szerint van? Gyurcsány [Ferenc korábbi miniszterelnökkel] 2005-ben 34 szakszervezet kötött [megállapodást]. (Akkor a kormány kötött megállapodást az ágazati szakszervezetekkel a szakági egyeztetések szabályairól - a szerk.) Abból, mondjuk, az egyiket kiemelem, a katonák szakszervezetének a vezetője is megállapodást kötött a Gyurcsány úrral. Akkor az ön szerint nem volt politikai vállalás? Pedig ők titokban csinálták, mi pedig ezt nyilvánosságra hoztuk, pont azért, hogy csatlakozzon hozzánk a többi politikai párt. Eddig még egyik sem verte az ajtónkat, hogy csatlakozni akar.

- Ha bejutna az Európai Parlamentbe, akkor mit tudna tenni a magyarokért?

- Hát, ha majd bejutok, akkor erről nyilatkozni fogok. De mindenképpen a magyar munkavállalók érdekeit képviselném.

- Ha jól tudom, a Budapesti Katonai Ügyészség tavaly vádat emelt ön ellen bujtogatás miatt.

- Így van.

- Hol tart most ez az ügy?

- Megszüntették, mert európai parlamenti képviselőjelölt lettem. Vélelmezem, hogyha megszűnik az európai parlamenti képviselőjelöltségem, ami miatt mentelmi jogom van, akkor majd folytatódik az ügy.