Több pénzt vár a kormánytól a BKV-ra Demszky

Vágólapra másolva!
Nagyobb összeggel kell beszállnia a kormánynak a tömegközlekedésbe - közölte Demszky Gábor főpolgármester, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon kormányfővel. Demszky szerint a kormány támogatná, hogy az MFB is besegítsen ezer autóbusz jövőre tervezett lecserélésében, és felvetődött, hogy a kormány részesedést vásároljon a BKV-ban.
Vágólapra másolva!

A kormánynak nagyobb összeggel kell beszállnia a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásába, mert ez nem pusztán önkormányzati kérdés - közölte Demszky Gábor főpolgármester azután, hogy pénteken a Parlamentben megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Demszky szerint tucatnyi témáról, közöttük a 4-es metró építéséről, valamint a központi szennyvíztisztító kérdéséről is beszéltek a kormányfővel.

A kormány elvben támogatja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szálljon be a BKV adósságállományának finanszírozásába, hogy jövő év elején le tudjanak cserélni ezer - átlagban 15 éves - autóbuszt. Lízingkonstrukcióban gondolkodnak, és hazai gyártót keresnek - mondta. Azt is mondta, hogy létrehoznának egy "megrendelő szervezetet" a MÁV-val és az állammal közösen, amely a menetrendek kidolgozását és alakítását is ellátná.

Két alternatívát említve Demszky Gábor azt mondta, hogy a HÉV kiválna a BKV-ból, és egy külön társaság alakulna, illetve a kormány 30 milliárd forint értékben megvásárolná a BKV részvényeinek egy részét. Megjegyezte: a kormány a kiválást tartja elképzelhető megoldásnak. Demszky közölte, nem elégedett a BKV gazdálkodásával, de azt csak a felügyelőbizottság ellenőrizheti.

A Margit híd felújításának többletköltségeivel kapcsolatban azt mondta, a kivitelezés határidejének kitolásával próbálják csökkenteni, vagy más fővárosi projektek elhagyásával igyekeznek előteremteni a hiányzó összeget. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül a Margit híd felújítása, üzleti titokra hivatkozva nem kívánt válaszolni. Az ingatlanadóval kapcsolatban azt mondta, hogy tovább egyeztetnek róla. Demszky korábban levélben közölte a kormányfővel: csak akkor tudja támogatni az ingatlanadót, ha az Országgyűlés mindkét tábora rábólint, és ha helyi adóként vezetik be.

A pénteki, zárt ajtó mögötti egyeztetésen, a miniszterelnök irodájában ott volt Oszkó Péter pénzügyminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Burány Sándor, a gazdasági tárca államtitkára, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Lakos Imre, a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka.