Keddtől drágább a parkolás Budapesten

Vágólapra másolva!
Átlagosan csaknem 30 százalékkal drágulnak kedden a 2001 óta változatlan parkolási díjak, kibővülnek a fizetőövezetek, és családonként csak két kerületi parkolási engedélyt adnak ki, ebből az egyikért a teljes ár felét kell fizetni.
Vágólapra másolva!

Az új parkolási rendet a Fővárosi Közgyűlés által még április 30-án, csaknem egyhangú szavazással elfogadott rendelet rögzíti.

A BKV csaknem 300 forintos jegyárához igazított parkolási díjak maximuma a korábbi 430 forintról 580 forintra növekszik óránként. A legalacsonyabb 115 forintos díj pedig 145 forintra drágul. Az egyeztetéseken a kerületek ennél nagyobb mértékű emelést is javasoltak. Szorgalmazásukra a belső, frekventáltabb városrészeken esténként tovább kell majd parkolási díjat fizetni.

A főváros hat parkolási zónája közül a legdrágább a Budai vár, itt óránként 580 forint lesz a parkolás. Mindegyik zóna parkolási díja növekszik, az új árak: 435 forint/óra (jelenleg 345), 365 forint/óra (jelenleg 300), 290 forint/óra (265), 220 forint/óra (jelenleg is 220) a legkülső területeken pedig 145 forint/óra, a jelenlegi 115-130 forint helyett.

Egerfai József (MSZP) javaslatára a XIII. kerület rakparti részeire is kiterjesztették a fizetőövezetet, ahol jelenleg P+R parkolórendszer van. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes ennek kapcsán megjegyezte, hogy a következő két évben közel kétezer új P+R parkolóhelyet létesítenek Budapesten. A főpolgármester-helyettes befogadta előterjesztésébe Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármesternek azt a javaslatát is, hogy a városrész is a magasabb díjfizetési zónába kerüljön. Szatmáryné Jahl Angéla (Fidesz) javaslatára pedig a bécsi modellhez hasonlóan 20 perces ingyenes várakozást biztosítanak napközben az áruszállítást végző járműveknek.