Már aggódik a vagyonadó miatt az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Aggályai vannak az SZDSZ-nek a jövő évi adótörvényekkel, köztük az ingatlanadóval kapcsolatban. Fodor Gábor pártelnök kedden azt mondta, ha az új adónem igazságosabbá tenné a közteherviselést. Demszky Gábor főpolgármester még keményebben fogalmazott, szerinte az elképzelés átgondolatlan és feleslegesen kockázatos.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ további egyeztetéseket tart szükségesnek a végleges döntés meghozatala előtt az adótörvényekkel kapcsolatban, ugyanis a szabad demokratáknak komoly aggályaik vannak, és a tervezet egy részét nem tartják elfogadhatónak - mondta az SZDSZ keddi frakcióülése után Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezetővel közösen tartott tájékoztatóján.

Az ülésen a képviselők meghallgatták a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Simor Andrást és alelnökét, Király Júliát, valamint Oszkó Péter pénzügyminisztert. Fodor szerint elsősorban a vagyonadó körüli kérdésekkel kapcsolatban vannak aggályaik, de azt mondta: vannak a javaslatcsomagnak jó elemei is, amelyek megfelelnek az elképzeléseiknek. Fodor lényegesnek nevezte, hogy a vagyon- vagy ingatlanadót ne sarc legyen, hanem segítse a közteherviselés igazságosabbá tételét és a gazdaság fehérítését.

Fodor újságírói kérdésre sem kívánta részletezni, pontosan mit tartanak aggályosnak a javaslatcsomagból. Azt mondta, több ilyen elem is van, de ezekbe egyelőre nem akart belemenni. Emlékeztetett viszont korábbi felvetéseikre, amelyek arról szóltak, hogy ezt az adót le lehessen vonni a személyi jövedelemadóból, illetve hogy azt az önkormányzatok felhasználási körébe kelljen utalni.

Kóka szerint az SZDSZ legfontosabb célja, hogy a vállalkozók és a legálisan dolgozók kevesebb adót fizessenek. Ezért garanciát szeretnének a kormánytól arra, hogy az adó összességében csökkenni fog. A szabad demokrata frakció ezért azt javasolja, hogy a parlament először a személyi jövedelemadó csökkentéséről szavazzon majd, és csak utána a többi kérdésről, például az ingatlan- vagy a vagyonadóról.

Demszky Gábor, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere szintén kedden jelentette be, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményez az ingatlanadóról, illetve összehívja a 23 kerület polgármesterét is, hogy az ingatlanadó bevezetésének hatásairól tárgyaljanak. Demszky azt mondta, az ingatlanadóról szóló javaslat Budapest érdekeivel ellentétes, szakmailag átgondolatlan, politikailag pedig feleslegesen kockázatos. Kérdésre válaszolva a főpolgármester kijelentette: "Az SZDSZ ügyvivői testületének többsége egyetért azzal, amit itt elmondtam."

Demszky kijelentéseire reagálva Fodor azt mondta: ők talán diplomatikusabbn fogalmaztak az ügyben a főpolgármesternél. Szerinte Demszky más helyzetben van, mert az adó speciálisan érintené a fővárosiakat. A főpolgármesternek kijelentésére, amely szerint a párt ügyvivő testületének többsége is ellenzi az ingatlanadót, Fodor azt mondta: felesleges erőviszonyokat taglalni, mert a kérdésről még nem hoztak döntést.

Nincs miről egyeztetnünk Demszky Gáborral az ingatlanadó ügyében, a Fidesz vezetői már többször bejelentették, kormányra kerülésük esetén azonnal eltörlik ezt az adónemet - közölték az MTI-vel Fidesz arra reagálva, hogy a főpolgármester ötpárti egyeztetést javasolt az ingatlanadóról.