Vágólapra másolva!
Csaknem másfél millió forintnak megfelelő étkezési jegyet osztottak szét a Miniszterelnöki Hivatalban öt állami vezető között. Fejenként 296 ezer forintot érő utalványt kapott például Gémesi Ferenc államtitkár és Molnár Károly miniszter. A MEH szerint a tavaly kigazdálkodott bérmegtakarítást osztották vissza. Veres János még pénzügyminiszterként 183 ezer forintnyi étkezési jegyet kapott.
Vágólapra másolva!

Egyenként több százezer forintot érő étkezési jegyet kapott öt állami vezető a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH). A MEH honlapján található, az állami vezetőknek járó juttatásokról szóló adatok szerint 2009-ben négy államtitkár és egy miniszter kapott a MEH-től étkezési utalványt.

Fejenként 296 ezer forintnyi utalványt kapott Gémesi Ferenc, Tarcsi Gyula, Tordai Csaba szakállamtitkár és Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Baja Ferenc politikai államtitkárnak 278 ezer forint étkezési jegy jutott. 183 ezer forintot érő étkezési jegyet kapott Veres János is, aki áprilisig a Pénzügyminisztériumot vezette.

A kormányszóvivői iroda szerint - amely az érintett állami vezetők nevében válaszolt kérdéseinkre - a MEH a 2008-ban bérmegtakarítást fordította természetbeni juttatásra. A spórolásra részben egy rendeletmódosítás, részben egy kormánydöntés adott lehetőséget: 2008 végén egy kormányrendelet meghatározta a vezetőknek adható év végi jutalmak maximumát, egy kormánydöntés szerint pedig a miniszterek és államtitkárok 2008 végén sem kaptak jutalmat. "Az egyes intézmények számára azonban megmaradt a lehetőség, hogy saját megtakarításaik terhére juttatásban részesítsék az ott dolgozókat" - válaszolta megkeresésünkre a kormányszóvivői iroda, arra azonban nem válaszolt, hogy pontosan miért kapták a juttatást az állami vezetők.

Az étkezési utalványok bizonyos része után nem kell adót fizetni - ezt a lehetőséget számos magáncég szívesen használja ki. Meleg étkezési utalványból havi maximum 12 ezer forint, hideg étkezési jegyből viszont csak 6000 forint adható adómentesen. Az ennél nagyobb összeget érő utalványok után viszont már adózni kell. A kormányszóvivői iroda szerint a MEH ennek megfelelően járt el. A politikusok három hónapra előre megkapták az adómentesen adható étkezési jegyet (36 ezer forintot), ezen felül pedig kétszer fizettek ki nekik fejenként 130 ezer forintot érő utalványt, amely után már fizettek adót.