Eltörölné az ajándékozási illetéket az MDF

Vágólapra másolva!
Az MDF az ajándékozási illeték részleges eltörlését javasolja - jelentette be Herényi Károly MDF-es politikus kedden. A párt a 2004-es európai parlamenti választások alatt az általuk haláladónak nevezett örökösödési illeték eltörlésével kampányolt.
Vágólapra másolva!

Az MDF azt javasolja, hogy az egyenesági rokonok esetében részlegesen töröljék el az ajándékozási illetéket - közölte Herényi Károly MDF-es politikus kedden. Az MDF által szeretetadónak nevezett ajándékozási illeték a párt szerint nem jelent kiugró bevételt a költségvetésnek, de jelentősen megterheli az adót fizető családok pénztárcáját.

Az APEH adatai szerint 2009 első negyedévében az illetékek mintegy 59 százalékát - 20 milliárd forintot - a háztartások fizették be, ajándékozási illeték címén azonban mindössze 685 millió forint folyt be - mondta Herényi. Szerinte ráadásul az ajándékozási illeték befizetésének ellenőrzése óriási adminisztrációs költséggel jár. Az MDF azt javasolja, hogy egyenesági rokonok közt az ingatlanoknál 20 millió forintos, a gépjárműveknél 4 millió forintos értékhatár alatt töröljék el az ajándékozási illetéket. Az MDF azt ígéri, még ezen a héten átküldik javaslataikat a többi parlamenti pártnak.

Herényi emlékeztetett rá, hogy az MDF öt évvel ezelőtt, a 2004-es európai parlamenti választások idején vállalta, hogy eltörli a haláladónak hívott örökösödési illetéket, és ezt az ígéretet be is váltották. Ma a 20 millió forintnál kevesebbet érő ingatlanok után nem kell örökösödési illetéket fizetni.