Bokros: Több politikusnak van offshore cége

Vágólapra másolva!
Több politikusnak van offshore cége, így kerülik el a hazai adózást - mondta Bokros Lajos közgazdász, az MDF EP-listájának vezetője egy sajtótájékoztatón. Szerinte az Európai Uniónak közösen kellene fellépnie az olyan országok ellen, mint Ciprus, ahol laza az adózási szabályozás.
Vágólapra másolva!

A politikai osztály tagjai közül jó néhánynak van offshore cége, és ezeken keresztül ügyesen elkerülik a közteherviselést - mondta Bokros Lajos közgazdász, az MDF EP-listájának vezetője kedden egy Veszprémben rendezett sajtótájékoztatón.

Jó lenne tehát, ha a politikai osztály tagjai nem vizet prédikálnának és bort innának - mondta. Szerinte e problémával szemben egyetlen megoldás jöhet érdemben számításba, mégpedig az, ha az Európai Unió EU közösen lép fel az offshore cégek ellen.

Bokros Lajos szerint az EU-on belül Ciprus az offshore cégek elterjedésének a melegágya. Amíg az EU-n belül olyan kőkemény és szilárd szabályozást nem tudunk teremteni, amely kizárja ezeknek a nem is annyira adóparadicsomoknak, mint inkább szabályozási lazaságot felmutató paradicsomoknak a létét, addig az erkölcsi ráolvasás kevés lesz - mondta Bokros.

Orbán szerint Simor is offshore cég tulajdonosa

A hétvégén Orbán Viktor Fidesz-pártelnök Simor András jegybankelnököt illette offshore vádakkal. Az MNB-elnök levélben utasította vissza Orbán vádjait, miszerint egyik cége offshore lenne, mint közölte, a vállalat egy EU-tagállamban bejegyzett, adót szabályosan fizető cég. Szíjjártó Péter fideszes kabinetfőnök szintén levélben válaszolt Simornak: szerinte Ciprus ugyan EU-tag, de "nem éppen az átláthatóan gazdálkodó, törvénytisztelő, példás adófizető üzletemberek gyűjtőhelye". Szijjártó szerint nem a Fidesz feladata annak eldöntése, hogy Simor András offshore cége követett-e el törvénysértést, mint mondta, "eldöntik azt majd az arra illetékes hatóságok".