Illegálisan tartott fegyvereket foglaltak le Nógrádban

Vágólapra másolva!
Illegálisan tartott lőfegyvereket és lőszereket foglalt le a rendőrség három férfinál a Nógrád megyei Dejtár községben, Balassagyarmaton és a Pest megyei Bagon. Az egyik fegyverre Németországban körözést is kiadtak, a dejtári férfinél olyan fotókat találtak, ahol a Magyar Gárda egyenruháját viseli és fegyvereket tart a kezében. A három férfit őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Engedély nélkül tartott lőfegyvereket és lőszereket foglaltak le a Nógrád megyei Dejtár községben, majd a további házkutatások során Balassagyarmaton és a Pest megyei Bagon is. Az eljárásban három férfit őrizetbe vettek - mondta el a rendőrség kedden Salgótarjánban.

A nyomozás Dejtáron kezdődött, miután múlt szerdán névtelen bejelentés érkezett a rendőrségre arról, hogy ott egy családi ház udvarán fegyvereket pakolnak - mondta Némedi Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A 48 éves dejtári férfinál tartott házkutatás során a kertben és a kazánházban lefoglaltak egy vadászlőfegyvert, egy házilag átalakított, illetve egy távcsővel ellátott légpuskát, egy riasztó fegyvert, továbbá lőszereket és gázpatronokat.

A férfi elmondása alapján még két helyen tartottak házkutatást. Ennek során egy 32 éves balassagyarmati férfi bejelentett lakcímén és tartózkodási helyén 108 különböző lőszert találtak, míg egy 46 éves bagi férfi lakásán két lőfegyvert és 83 darab lőszert foglaltak le.

Az egyik fegyvert körözik

Némedi szerint az egyik Bagon talált fegyverre Németország körözést adott ki, ezt jelenleg ellenőrzik. Az is kiderült, hogy a balassagyarmati gyanúsított múlt szerdán egy átalakított légpuskát és több 22-es kaliberű lőszert adott át a dejtári férfinak továbbértékesítésre. A fegyvereket és lőszereket valamint származási helyüket szakértők vizsgálják. A gyanúsítottak azt mondták, hogy piacon és illegális csatornákon keresztül Szlovákiából vásárolták azokat.

A három férfi között van korábbi szerződéses katona és biztonsági őr. Kisebb súlyú bűncselekmények elkövetése miatt már voltak büntetve, de lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés eddig nem volt a rovásukon.

Egy férfi gárdista egyenruhában fotózkodott

Dejtáron több fényképet is lefoglalt a rendőrség. Ezeken a 48 éves férfi magyar gárda formaruhában látható szolgálati fegyverével és vadászlőfegyvernek látszó tárggyal. Az MTI kérdésére Némedi Gábor azt mondta: ezt a vonalat nem vizsgálja a rendőrség. A három férfi ellen lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntette miatt folytatják az eljárást. Mindhármukat őrizetbe vették, jelenleg szabadlábon védekeznek.