Minden hetedik magyar vesztegetett tavaly a Transparency szerint

Vágólapra másolva!
A magyarok fele úgy gondolja, hogy az üzleti és politikai elit korrupt, és az üzleti vezetők rendszeresen megvesztegetik a politikusokat - derül ki a Transparency International felméréséből. A kutatás szerint míg 2007-ben csak a magyarok 9 százaléka fizetett csúszópénzt, addig most már ez az arány 14 százalékos.
Vágólapra másolva!

A régióban lévő országok közül Magyarországon a legrosszabb a kormány megítélése a korrupció szempontjából, szemben Ausztriával, ahol a legjobb - ez az egyik megállapítása a Transparency International nevű szervezet kutatásának, amelynek eredményeit szerdán ismertették egy sajtótájékoztatón. Az úgynevezett Globális Korrupciós Barométer 69 országra terjed ki, Magyarországon a felmérés során 1024 embert kérdeztek meg.

Az elmúlt 12 hónapban Magyarországon a megkérdezettek 14 százaléka fizetett valamilyen formában csúszópénzt - áll a TI közleményében, amely emlékeztet arra, hogy 2007-ben a Gallup hasonló kutatása még 9 százalékos arányról számolt be.

A TI felmérése szerint Magyarországon továbbra is az egészségügyben élnek legtöbben a megvesztegetéssel. Az egészségügyet a földhivatalok követik, harmadik helyen a közmű-szolgáltatók végeztek. A magyarországi megkérdezettek az üzleti szektort (47 százalék) és politikai pártokat (42 százalék) tartják a legkorruptabbnak - közölte a szervezet, amely szerint ez az eredmény a nemzetközi átlagot tükrözi.

"A nemzetközi eredmények egy gazdasági válság következtében józanul gondolkodó lakosságot, gyenge jogszabályi környezetet és a vállalatok számonkérhetőségének hiányát mutatják" - mondta a sajtótájékoztatón Huguette Labelle, a Transparency International elnöke. "Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a lakosság hajlandó a tiszta vállalatokat támogatni. A vállalatok részéről nagyon erős elkötelezettségre van szükség, elengedhetetlen a kormányzattal való pénzügyi és egyéb kapcsolataik átláthatóságának erősítése" - tette hozzá Labelle.

"Nagyon szomorú, ám nem teljesen váratlan, hogy Magyarországon az egészségügyben fizetik a legtöbb kenőpénzt, hiszen rengeteg megoldatlan probléma van a szektorban - így többek között a hálapénz kérdése is" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Leitner György, a GlaxoSmithKline gyógyszercég ügyvezető igazgatója.

A TI magyarországi szervezetének igazgatója, Alexa Noémi közölte, hogy a korrupció ellen a politikai élet és az üzleti szektor együttes fellépésére van szükség. Ehhez a nyilvánosságot, a médiát segítségül lehet hívni, ezenkívül a különböző közbeszerzési eljárásoknak is átláthatóknak kell lenniük - tette hozzá.