Vágólapra másolva!
A szavazás napján a szavazatszámláló bizottságok tagjai nem viselhetnek pártokhoz köthető egyenruhát - döntött pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület a Magyar Gárda egyenruhája kapcsán foglalkozott a kérdéssel. A döntésnek nincs kötelező ereje.
Vágólapra másolva!

Pártokhoz köthető egyenruha-viselésről fogadott el állásfoglalást péntek esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

A testülethez egy magánszemély fordult, azt kérve, adjanak ki állásfoglalást arról, hogy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság tagjai viselhetik-e egy-egy szervezet jelképét, logóját vagy formaruháját.

Az OVB két évvel korábbi állásfoglalása tiltja, hogy a választási szervek tagjai a kampánycsend időszakában pártszimbólumokat használjanak, vagy azokat ruházatukon viseljék. A beadványozó szerint ez azonban nem ad iránymutatást a Magyar Gárda egyenruhájának viselésével kapcsolatban.

Az OVB végül szoros, 6:5-ös arányban úgy döntött, kiegészíti 2007-es állásfoglalását, és a választói akarat befolyásolására alkalmas példák között a "pártokhoz köthető egyenruhát" is megemlíti.

A döntés előtt többen azzal érveltek, hogy a szabályozás elegendő, és az OVB nem fogadhat el szavazói ruharendet. Többen azt is szóvá tették, hogy az állásfoglalásnak nincs jogi ereje, így azt nem lehet kötelező erővel alkalmazni, vagy számon kérni.

Halmai Gábor elnökhelyettes szerint egy "paramilitáris szervezet" egyenruhájában megjelenő a szavazatszámláló bizottsági tagok befolyásolhatják a választói akaratot.