Budapest a legélhetőbb Kelet-Európában egy elemzés szerint

Vágólapra másolva!
Kelet-Európában Budapest a legélhetőbb város - állítja az Economist Intelligence Unit nevű brit elemző intézet, amely egyebek mellett a környezet és az infrastruktúra alapján rangsorolt 140 várost szerte a világon. A legélhetőbb Vancouver és a Budapesttől alig több mint kétszáz kilométerre fekvő Bécs.
Vágólapra másolva!

Akárcsak tavaly, idén is a kanadai Vancouver végzett az élen a legélhetőbb városok listáján, amelyet az Economist Intelligence Unit brit elemző intézet állított össze. A 140 várost tartalmazó rangsor készítésekor 30 szempontot vettek figyelembe öt különböző területen: stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás és infrastruktúra.

Vancouver a százas skálán 98 pontot kapott, de az első tízbe bekerült városok mindegyike 96 felett végzett. A második helyre az osztrák főváros, Bécs került, amely egy közelmúltban készült hasonló felmérésen (a Mercer kutatásában) az első helyet kapta.

Az előkelő helyekre sorolt városok közepes méretűek, fejlett országokban találhatók alacsony népsűrűséggel. Így kulturális és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak, miközben a bűnözés alacsony és az infrastrukturális problémák is enyhék - írja a felmérés megállapításait összefoglaló Economist.

A teljes lista és a kutatás pénzért vásárolható meg az EIU honlapján, az MTI azonban közölt néhány részletet. A hírügynökségi beszámolóból kiderül például, hogy a kelet-európai térségben Budapestet találták a legélhetőbbnek az EIU elemzői. A magyar főváros a 140-es listán az 55. helyre került, 88,2 ponttal, utána a térségből Prága következik, amely 84,0 ponttal a 60. helyen áll.

A szlovák főváros, Pozsony 79,8 ponttal a 65. helyre került, Varsó pedig 78,2 ponttal a 70. helyen végzett. Kelet-Európában a leggyengébb helyezést a román főváros, Bukarest kapta: 71,8 ponttal a 85. helyre került.

A két legélhetőbbnek ítélt Vancouver és Bécs mögött az ausztráliai Melbourne következik, majd a kanadai Toronto. Az ötödik helyen áll azonos pontszámmal a szintén ausztráliai Perth és a kanadai Calgary. A hatodik a finn Helsinki, a nyolcadik a svájci Genf, a kilencedik helyen pedig szintén holtverseny alakult ki az ausztráliai Sydney és a svájci Zürich között.