Felfüggesztette MSZP-tagságát Baráth Etele képviselő

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette párttagságát Baráth Etele szocialista parlamenti képviselő, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormányt továbbra is támogatni fogja. Az utóbbi években háttérbe szorult Baráth azzal indokolta döntését, hogy nem értett egyet egyes személyzeti döntésekkel, valamint szerinte problémák vannak az uniós forrásból megvalósuló fejlesztésekkel.
Vágólapra másolva!

Az EP-választáson amúgy is súlyos csapást elszenvedő MSZP-ben uralkodó zavarok további jele, hogy hétfőn kiderült, felfüggeszti párttagságát a korábban magas pozíciókat is betöltő Baráth Etele parlamenti képviselő. A döntésről a Népszabadság számolt be először, Baráth az MTI-nek megerősítette a hírt.

A képviselő közölte, hogy bár párttagságát felfüggeszti, tagja marad a szocialista frakciónak. Azt mondta, hogy döntését már három hete bejelentette a párt vezetőinek. Közölte, hogy egyetért a kormány válságkezelő lépéseivel, de a párt egyes személyzeti döntéseivel és az uniós fejlesztések jelenlegi irányával nem.

Baráth a Medgyessy-kormányban és az első Gyurcsány-kormányban az uniós fejlesztésekért felelt állami vezetőként, de a 2006-os választás után helyét a mostani miniszterelnök, a pártonkívüli Bajnai Gordon foglalta el. Baráth nyíltan ugyan nem, de a háttérben időnként kritizálta utódát az uniós fejlesztésekben felmerült problémákért.

Hétfői nyilatkozatában is a döntése legfontosabb indokának azt említette, hogy a fejlesztésekből eltűnt a stratégiai gondolkodás és szembekerült a napi válságkezeléssel. Baráth emellett azzal indokolta párttagságának felfüggesztését, hogy nem értett egyet a párt EP-listájának és budapesti listájának összeállításával, továbbá azzal, hogy szeretett volna létrehozni egy szociáldemokrata fórumot a párton belül, de ehhez nem kapott támogatást.

Baráth döntése egy nappal az MSZP számára súlyos vereséggel záruló EP-választás után került nyilvánosságra. A szocialisták mindössze 4 helyet szereztek az uniós parlamentben (a Fidesz 14-et, a szélsőjobboldali Jobbik pedig 3-at), de a vezetők közölték, hogy kiállnak a Bajnai-kormány mellett. Baráth is jelezte, hogy támogatni fogja a kormányt a továbbiakban is.