Idén ősszel tartják a melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Ősszel tartják idén a melegfelvonulást, illetve a négy naposról egy hetesre bővült melegfesztivált - írja a Népszabadság. A szervezők szerint, ha nem rendeznék meg, az azt az érzést erősítené, hogy bármilyen kisebbséget félelemben lehet tartani. Tavaly a rendőri biztosítás ellenére megdobálták, sértegették a felvonulókat.
Vágólapra másolva!

A szokásoktól eltérően idén ősszel, augusztus 30. és szeptember 6. között rendezik meg a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivált, a Meleg Méltóság Menete pedig szeptember 5-én, szombaton lesz - írja a Népszabadság.

A lapnak Steigler Sándor, a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, idén is felmerültek kétségek a felvonulással kapcsolatban. Végül mégis a felvonulás mellett döntöttek, mert ha nem rendeznék meg, az erősítené annak érzetét, hogy "bármilyen kisebbséget félelemben lehet tartani". Mint mondta, meg szeretnék mutatni, hogy azért, mert tavaly néhányan megdobálták a résztvevőket Molotov-koktéllal, kővel, tojással, még nem zárkóznak be, nem élnek félelemben.

Szerinte a rendezvény elhalasztásának nincs köze a tavaly történtekhez, minden eddiginél több heteroszexuálist szeretnének elhívni, ezért rendezik a nagy nyári fesztiválok után rendezik a sajátjukat.

Az is felmerült, hogy az eddigieknél kevésbé látványos felvonulást tartanának, mellőzve a megbotránkozást keltő elemeket. Steigler szerint azonban a transzvesztiták is a közösség tagjai, nem diszkriminálhatják őket éppen ez ellen küzdő szervezetek, ráadásul az ilyen produkciók más országokban is a részei a felvonulásnak.

A tavalyi meneten több száz radikális ellentüntető támadt a felvonulókra. A rendőrség könnygázzal, vízágyúkkal oszlatta az ellentüntetőket, több tucat civil és rendőrök sérültek meg. A felvonulás résztvevőit végül egy lezárt területre menekítették, majd biztosították, hogy metróval elhagyhassák a helyszínt.