Több ezer viharkárt jelentettek Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Szabolcsban pusztított leginkább vihar vasárnap, a legutolsó adatok szerint több mint 3500 megrongálódott lakóépületről érkezett bejelentés. A jégesővel kísért vihar a legtöbb kárt Nyírbogdányban okozta, itt a helyi művelődési házban helyezték el azokat, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat.
Vágólapra másolva!

Négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetben, Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében okozott jelentős károkat a vasárnapi nagy erejű vihar a régió védelmi bizottsága szerint. A környék településeinek nagy részén pusztított a tornádószerű, jégesővel is kísért vihar, amely a legnagyobb pusztítást Nyírbogdányban és Gyulaházán okozta - mondta hétfőn az [origo]-nak Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A hétfő reggeli, legutolsó adatok szerint 3593 lakóépület megrongálódását jelentették, de 63 önkormányzati és 2 egyházi épület is megsérült, öt épület teljesen lakhatatlan. Gyulaházán összesen több mint négyszáz károsodott házról tud a katasztrófavédelem, ezek közül 143 súlyosan megrongálódott, akárcsak a település iskolája, a művelődési ház és a templom. Nyírbogdányban a helyi művelődési házban helyezték el azokat, akiknek ideiglenesen el kellett hagyni otthonukat, a katasztrófavédelem szerint végül kilenc embert telepítettek ki.

Az érintett településeken háromszáz tűzoltó dolgozik a vihar elvonulása óta, megtisztították az utakat, illetve a helyi lakosok segítségével fóliázzák a tető nélkül maradt, vagy megrongálódott tetejű épületeket. A megye összes szabadnapos tűzoltóját riasztották, a szabolcsi tűzoltóknak Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Pest megyei tkollégáik is segítettek - mondta Szentes György, aki szerint még napokig eltarthat, mire a sérült épületek fóliázását befejezik.

Nyírbogdányt szinte letarolta a vasárnap délutáni vihar, csak az épületek helyreállításához több mint kétmilliárd forintra lesz szükség - mondta Balogh Tibor, a település polgármestere hétfőn. A házak tetején szétverte a jég a cserepeket, palákat, vagy a hatalmas szél tépte le a tetőszerkezeteket. Egy élet életveszélyessé vált, az ott lakó kilenc embert ideiglenesen az általános iskola tornatermében helyezték el. Egy ember fejsérülést szenvedett a jégverésben, ő az orvosi ellátás után már jól van.

A polgármester szerint a magánházak zömének nincs biztosítása, a helyiek abban reménykednek, hogy katasztrófa sújtotta településsé nyilvánítják az illetékesek Nyírbogdányt, és így kaphatnak valamilyen mértékű kártérítést. Hozzátette, a határ is siralmas, minden ültetvényt tönkretett a jég és az orkánszerű szél, alig lesz valami bevételük ősszel a nyírbogdányi mezőgazdasági termelőknek.

Az első felmérés szerint negyvenmilliósra becsülik a Nyírségi Erdészeti (Nyírerdő) Zrt. területén a vihar okozta károkat - közölte hétfőn az MTI-vel Kaknics Lajos, a cég vezérigazgatója. A legnagyobb pusztítás a Nyíregyháza mellett elterülő Sóstói-parkerdőben volt, valamint a baktalórántházi és a hajdúhadházi erdészetekben. Emellett a Nyírtura környékén lévő erdőben mintegy 300 kidőlt fát találtak a szakemberek.

Forrás: MTI

A régió védelmi bizottsága hétfőn ismét összeül. A bizottság megbízta a megyei katasztrófavédelmi igazgatófság vezetőjét, Pernyák Sándort, hogy koordinálja az ideiglenes helyreállítást, elsősorban a megrongálódott, vagy tönkrement lakóépületek fóliázását, illetve az érintett lakók elhelyezését, ellátását - mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, a védelmi bizottság vezetője.

A vihar által sújtott településeken a rendőrség fokozott járőrszolgálatot tart, és egy időre lezárták a forgalom elől Nyíregyházán a Sóstói út Csalóköz és vasúti felüljáró közötti szakaszát, ahol a vihar sok fát döntött az útra.

A kormány kész az azonnali segítségnyújtásra, kárenyhítésre a vihar sújtotta területeken; felvették a kapcsolatot a biztosítókkal, hogy azonnal kezdjék meg a kárfelmérést - közölte az Önkormányzati Minisztérium vasárnap este. A Kormányszóvivői Iroda ezt hétfőn azzal egészítette ki, hogyBajnai Gordon miniszterelnök azt kérte a biztosítóktól, dolgozzanak ki olyan biztosítási csomagot, ami kifejezetten a természeti károk bekövetkezte esetén nyújthat segítséget az ingatlantulajdonosoknak.