Kongresszuson néz magába az MSZP

Vágólapra másolva!
Az eredetileg tervezett pártértekezlet helyett egy fajsúlyosabbnak számító fórumot, kongresszust tart az MSZP a vasárnapi EP-választáson elszenvedett óriási vereségének értékelésére - értesült az MTI. A július 4-ére tervezett kongresszuson várhatóan nem személyi kérdésekben döntenek, hanem a párt politikai irányvonaláról.
Vágólapra másolva!

Az MSZP eredetileg úgynevezett pártértekezleten akarta megvitatni az EP-választás eredményét, de végül az a döntés született, hogy kongresszust tartanak - írja meg nem nevezett szocialista forrásra hivatkozva az MTI.

A kongresszus és a pártértekezlet között az a különbség, hogy az utóbbin csak megbeszélni tudják a történteket, az előbbin viszont döntéseket is hozhatnak. Az MTI szerint ugyanakkor személyi döntések nem lesznek a kongresszus napirendjén, hanem a párt politikai irányvonaláról akarnak dönteni

A szocialisták mindössze 17 százalékos eredményt értek el az EP-választáson, alig valamivel jobbat, mint a szélsőjobboldali Jobbik. A párt így mindössze négy képviselőt tud küldeni az uniós parlamentbe.

Az MTI információi szerint azért tartanak kongresszust pártértekezlet helyett, mert azt Szili Katalin házelnök javasolta a hétfői frakcióülésen, majd kedden a Fejér megyei szocialisták is felvetették. Utóbbiak szerint a következő időszakban a pártnak ki kell alakítania az országgyűlési- és önkormányzati választásokra való felkészülés "menetrendjét", meg kell határozni az azzal kapcsolatos feladatokat, és okulva az európai parlamenti választás tapasztalataiból, közérthető politikai válaszokat kell adnia a társadalmat feszítő kérdésekre.

A párt még az EP-választás előtt készített egy túlélési tervet, amelyről a Népszabadság közölt részleteket kedden. A tervben az szerepel, hogy az MSZP egyetlen esélye arra, hogy tartósan politikai tényező maradjon, ha 2010-ben a mandátumok harmadát sikerül megszereznie a parlamentben. Az MSZP szakaszhatárhoz érkezett, újra fel kell építenie önmagát - idézett a Népszabadság a dokumentumból.