Gyanúsítás nélkül zárult a nyomozás Hankook-ügyben

Vágólapra másolva!
Befejeződött a Hankook gumiabroncsgyár telkének értékesítésével kapcsolatos nyomozás, amelynek során végül senkit nem gyanúsítottak meg. Az ügyben még két éve tett feljelentést Dunaújváros fideszes alpolgármestere, aki szerint az önkormányzat 600 millió forintos kárt szenvedett egy a gumigyárral kapcsolatos telekügylettel.
Vágólapra másolva!

A több mint két éve tartó, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult nyomozás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdődött, a Fejér Megyei Főügyészség felügyelete alatt a Nemzeti Nyomozóirodánál folytatódott, és a Központi Nyomozó Főügyészségen zárult. A nyomozás során senkit nem gyanúsítottak meg.

Az ügyészség először a feljelentőt, Dorkota Lajost, Dunaújváros fideszes alpolgármesterét értesítette. Dorkota egy áprilisi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, 22 hektárnyi föld áron aluli értékesítésének gyanúja miatt. A politikus szerint az önkormányzat értékén alul apportálta az érintett földterületet egy magántársaságba, a Pentele Projekt Kft.-be, amely azt egy héttel később jelentős haszonnal továbbértékesítette. Dorkota szerint ezzel a becslések alapján mintegy 600 millió forint kár érte a dunaújvárosi önkormányzatot.

Dunaújváros szocialista polgármestere, Kálmán András az áprilisi sajtótájékoztatót követően cáfolta, hogy az önkormányzat veszteséget szenvedett volna el a földterület értékesítésével, a tulajdonában levő mezőgazdasági területért ugyanis akkora összeget kapott, mint a többi földtulajdonos, továbbá a dél-koreai Hankook által fizetett iparűzési adó 70 százalékát kapja (30 százalék pedig Rácalmást illeti, amelynek határában felépült az üzem.)

Kálmán azzal indokolta a Dorkota által kifogásolt ügyletet, hogy a Hankook az általa igényelt infrastruktúrával, kemény kötbérekkel szigorított, szoros határidőket megjelölve akarta megvenni a területet, az önkormányzatnak pedig nem volt pénze az infrastruktúra kiépítésére. A polgármester szerint ezért az önkormányzat a kockázat elkerüléséért kilépett a projekttársaságból, amelybe előzetesen apportálta a tulajdonában levő földet. A projekttársaság bankhitelből finanszírozva a munkálatokat, eleget tett a gyár feltételeinek - mondta Kálmán, aki az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy "szerződésekkel, iratokkal alá tudom támasztani a döntés törvényességét, ok- és célszerűségét".