Vágólapra másolva!
Még mindig jelentenek be épületkárokat a vasárnapi vihar után Szabolcs megyében. A megrongálódott házak száma kedd délutánra 7000-re nőtt. Beszakadt tetők, kidőlt tűzfalak, ledőlt kémények, betört ablakok jelzik a vihar pusztítását. 37 ezer hektár mezőgazdasági területet is szinte teljesen elpusztított a jégeső.
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a kárbejelentések száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol vasárnap délután pusztított vihar - közölte az MTI-vel Seszták Oszkár, a térségi védelmi bizottság elnöke kedden. Kedden kora délutánig 33 településről jelentettek károkat, a megrongált épületek száma pedig 6500-ról 7000-re nőtt.

Seszták azt mondta: "a vihar fél óra alatt életek munkáját tette tönkre, sok családnak a megélhetése lehetetlenült el a természeti csapásban". Nem csak a lakóházakban, melléképületekben keletkeztek súlyos károk, hanem a mezőgazdasági ültetvényekben is. Közel 37 ezer hektáros agrárterületen több milliárd forintos a kár az előzetes felmérések alapján.

Az épületkár nem feltétlenül azt jelenti, hogy ennyi tetőt tett tönkre a vihar, hiszen más károkat is jeleztek a tulajdonosok - mondta a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Pernyák Sándor, aki szerint kidőlt tűzfalak, ledőlt kémények, tönkrement redőnyök és betört ablakok is jelentős számban vannak. Kedd reggelig 1114 lakás megrongálódott tetejét sikerült lefedni, továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a javításokon.

A gázszolgáltató EMFESZ Kft. 5-5 millió forintos gyorssegélyt ad négy károsult településnek, illetve 10 millió forintot helyez el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által a károsultak számára nyitott letéti számlán - közölte kedden a cég kommunikációs szakértője, Gajas Igor. A gyorssegélyt Nyírkarász, Berkesz, Nyírtass és Nyírbogdány települések kapják.

Az előzetes gyorsfelmérés szerint Tiszavasváritól Beregsurányig, egy húsz kilométeres szélességű sávban pusztított a vihar, amely sok helyen teljesen tönkretette a mezőgazdasági ültetvényeket. Az eddigi adatok alapján mintegy 37 ezer hektáros területet ért kár, amelyen minden növény károsodott, 60 százalékban vagy teljesen.

Kukoricából 11 500 hektárt vert el a jég, a gabonaterületekből 9000 hektárt, a gyümölcsösökből 5800 hektárt, napraforgóból 5000 hektárt, dohányból pedig 1300 hektárt. Ezek a számok még nem véglegesek, a pontos felmérés eredménye a hét végéig lesz meg. A legnagyobb mezőgazdasági károk Tiszavasvári, Tiszaeszlár, Rakamaz, Nyírtelek, Kótaj, Búj, Nyírbogdány, Demecser, Székely, Baktalórántháza, Nyírmada és Csaroda környékén keletkeztek.