Új filozófiát követnek az igazoltató rendőrök

Vágólapra másolva!
Új intézkedés-filozófiát alkalmaz a rendőrség, mert az elmúlt években egyre többen szegülnek szembe az eljáró rendőrökkel. Így többször alkalmaznak kényszerítő eszközöket, ami miatt több rendőr sérül meg. Jelentősen nőtt azoknak az eseteknek a száma is, amikor autóval próbálnak meg rendőrt elütni.
Vágólapra másolva!

A jogszerűség, a szakszerűség és az arányosság követelménye mellett új intézkedés-filozófiát alkalmaz mostantól a rendőrség, mivel az utóbbi időben egyre többen szegülnek szembe a rendőrökkel, és több ember is sérül meg a kényszerítő eszközök alkalmazása miatt - mondta Török Zoltán, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője kedden, egy bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón. Hozzátette, egyre több erőszakos cselekményre történik, ami - bár sok esetben verbális - negatív tendenciát mutat.

A hivatalos személy elleni támadások száma a tavalyi adatokhoz képest jelentősen nőtt. A felfegyverkezve történt elkövetés 71 százalékkal nőtt, míg 155 százalékkal emelkedett azoknak az eseteknek a száma, amikor gépkocsival próbálták a rendőrt elütni

A támadások miatt több rendőr sérült meg, illetve az erőszak elhárítása érdekében a rendőrök is több esetben alkalmaztak kényszerítő eszközt, ezért a megsérült állampolgárok száma is 23 százalékkal nőtt.

A rossz tendencia megfordítása édekében az ORFK kidolgozott egy olyan intézkedés-módszertant, amelynek lényege, hogy az intézkedés minél biztonságosabb legyen, senki ne szenvedjen sérülést. A biztonságos intézkedés filozófiája nem azt jelenti, hogy a rendőrök gyakrabban vagy nyomatékosabban lépnének fel, hanem a megelőzésre koncentrálnak. Arra törekszenek, hogy az állampolgárok felszólításával, egymás biztosításával a támadószituációk elkerülhetők legyenek és kevesebbszer kelljen kényszerítő eszközt alkalmazniuk.

Magyarországon 25 ezer rendőrt képeztek ki közterületi szolgálatra, ők instruktorok segítségével sajátították el az új módszert.