Jóváhagyták a különc MDF-esek kizárását

Vágólapra másolva!
Az MDF országos választmánya jóváhagyta Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András pártból való kizárását. A három politikus azzal haragította magára a párt vezetését, hogy megakadályozták az MDF parlamenti frakciójának újjáalakulását.
Vágólapra másolva!

Május közepén egyszer már foglalkozott az MDF választmánya a kizárásokkal, de akkor az a döntés született, hogy eltolják a kérdést az EP-választások utánra. A választáson végül sikerrel szereplő, egy mandátumot szerző párt szerdán ismét napirendre vette az ügyet, és jóváhagyta Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András MDF-tagságának törlését.

A leadott érvényes szavazatok 72 százaléka szerint azzal, hogy Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nemet mondott a frakció megalakítására, az alapszabály értelmében törölték a párttagságukat - mondta Makay Zsolt, a párt országos választmányának elnöke szerda este újságíróknak, a testület ülése után. A választmány a kérdésben titkosan döntött - tette hozzá a választmányi elnök.

Az ülésen nem jelent meg a három képviselő, bár Makay szerint mindhárman meghívást kaptak. A három képviselő azzal haragította magára a párt vezetését, hogy a választmány május 9-i döntése ellenére nem akartak belépni egy újjáalakuló MDF-frakcióba. Herényi Károly, az MDF korábbi frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy a három politikus kizárta magát a pártból, amiért nem akartak belépni egy újonnan alakuló MDF-frakcióba. Ezt az érintettek tagadták, és azt mondták, készek az újjáalakításról tárgyalni.

Pettkó az MTI-nek úgy reagált a mostani döntésre, hogy MDF-esnek lenni nem párttagkönyv kérdése. Azt mondta, ő annak idején egy értékrendhez csatlakozott, és ennek az értékrendnek a szellemében fog dolgozni az elkövetkezendő években is.

Makay elmondta, hogy az ülés elején Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője mondott köszönetet a választmány tagjainak, hogy megválasztották őt listavezetőnek. A küldöttek a listavezető felszólalása után Somogyi Zoltánnak, a Political Capital ügyvezető igazgatójának választási elemzését és értékelését hallgatták meg - tette hozzá a választmányi elnök.

Az MDF legutóbb belviszályát épp Bokros jelölése váltotta ki. A pártnak azóta nincs saját frakciója a parlamentben, hogy március elején kilépett a képviselőcsoportból az egykori pénzügyminiszter jelölésével ellen tiltakozó Csáky András, és kilencre csökkent az MDF-es képviselők száma. Egy parlamenti frakcióhoz legalább tíz képviselőre van szükség.

Május elején jelentették be, hogy Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselő csatlakozik az MDF-hez, amely így ismét parlamenti frakciót alakíthat, majd a másik lehetséges jelölt, a független Gyenesei István, korábbi önkormányzati miniszter is azt közölte, hogy nem zárkózik el, ha ilyen felkérést kap. A csatlakozó képviselők viszont csak akkor oldanák meg a képviselőcsoport létszámgondjait, ha a többi MDF-es képviselő is kiáll a frakció terve mellett.