Vágólapra másolva!
Hatvan illetve nyolcvan százalékos kormányzati támogatást kapnak a viharkárt szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken. Eddig 3700 házat sikerült ideiglenesen rendbehozniuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozó kárelhárító csapatoknak, és 200 van hátra. A vasárnapi viharban 7132 ház rongálódott meg. Kótaj, Kemecse és Nyírbogdány a legsúlyosabban érintett települések, az utóbbi községben minden házat le kellett fóliázni.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi viharban megrongálódott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei házak közül csütörtök reggelig 3700-at fedtek be fóliával a helyreállítást segítő erők - közölte Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. A károsult településeken szerda estig nem tudtak végezni a munkával a szabolcsi, budapesti, Borsod-Abaúj-Zemlén és Hajdú-Bihar megyéből érkezett tűzoltók, illetve kárelhárító csapatok és a helyi lakosok, így kétszáz lakóépület lefedése csütörtökre maradt - mondta az ezredes. A jelentősebb kárt szenvedett épületeken már mindenütt fóliatető van.

Összesen 37 városból és községből érkezett bejelentés valamilyen épületkárról. Újabb négy település szerda estig közölt adatokat, így a korábbi 7011-ről 7132-re nőtt a megrongálódott épületek száma. A katasztrófavédelmi szervezet mostani adatai szerint 6947 magántulajdonú, 161 önkormányzati és 24 egyházi épületben keletkeztek károk a tornádószerű széltől, valamint a tyúktojás, illetve teniszlabda nagyságú jégtől.

Az eddig összesített adatok azt mutatják, hogy a vasárnapi vihar Kótaj-Kemecse-Nyírbogdány-Demecser-Borzsova térségében okozta a legnagyobb pusztítást. Kemecsén 1100, Kótajban 1300, Nyírbogdányban pedig 1050 magántulajdonú ház károsodott, de mindegyiket csak Nyírbogdányban kellett fóliával letakarni. A Demecserhez tartozó Borzsován a 139 lakásból 136 tetőszerkezete rongálódott meg jelentősen.