Előremutató MSZP-s fortyogásról beszél Lendvai

Vágólapra másolva!
Az MSZP-ben nem szervezkedés folyik, a párton belüli ambíciók inkább a következő választásokra irányulnak - mondta a Népszabadságnak Lendvai Ildikó pártelnök. A vasárnapi választás után Szili Katalin házelnök és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes javasolt tisztújítást a pártban.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint nem indult szervezkedés a párton belül, hogy rendkívüli tisztújítás legyen a vasárnapi választási vereség után. Erről Lendvai a Népszabadságnak adott interjúban beszélt.

Lendvai szerint szervezkedés helyett közös gondolkodás zajlik arról, hogyan készüljön fel a párt a következő országgyűlési választásokra. "Az ambíciók, teljesen normálisan, inkább erre irányulnak. Nem mindegy, kit állítunk miniszterelnök-jelöltként a lista élére, hiszen ő lesz a kampányban a megújult baloldali politika vezető arca" - fogalmazott a pártelnök.

A politikus arra utalt, hogy kedden az MSZP vezetése úgy döntött, hogy július 4-re mégsem pártértekezletet, hanem jóval nagyobb döntései lehetőségekkel rendelkező kongresszust hív össze. A tisztújítás ötletét a párt vezetői azonban elvetették.

A Népszabadság szerint a tisztújításra vonatkozó elképzeléseket Szili Katalin házelnök, illetve Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes támogatta. A napilap azt írja, hogy Szilinek egyelőre nincsenek pártelnöki ambíciói, inkább csak támogatói szeretnék a pártelnöki székben látni.

Hagyó Miklós és támogatói pedig azt szeretnék, ha ősszel tartanának tisztújítást az MSZP-ben. A napilap szerint ennek az elképzelésnek az lehet a célja, hogy Molnár Csaba kancelláriaminiszter, illetve Botka László szegedi polgármester előrébb lépjen a pártban.

A vasárnapi EP-választáson az MSZP mindössze 17,4 százalékot kapott, így a kormányzó párt csupán 4 mandátumot szerzett a 22 magyar európai parlamenti mandátumból. A közel 15 százalékot elérő Jobbik pedig 7 megyében meg is verte az MSZP-t. (A választás eredményéről itt olvashat részletesen)