Jogsértően járt el március 15-én a rendőrség

Vágólapra másolva!
Súlyos jogsértéseket követett el a rendőrség március 15-én a rendészeti panasztestület szerint. A testület mintegy negyven panaszt vizsgált ki, többek közt a Kossuth térről előállított, majd órákig fogva tartott két tüntető ügyét, amelyben szintén törvénytelennek találta a rendőrök eljárását. A két férfit szabálytalanul emelték ki a tömegből, de a megmotozásuk és fogva tartásuk is törvénysértő volt.
Vágólapra másolva!

Súlyos jogsértéseket követett el a rendőrség március 15-én - közölte csütörtökön a Független Rendészeti Panasztestület, amely szerint szabályozatlan az előállítottak helyzete, és panaszjogukról sem megfelelően tájékoztatják őket. A testület ezért az országos főkapitányhoz, az illetékes miniszterhez és az Alkotmánybírósághoz fordult.

A március 15-ei rendőri intézkedések miatt a testület mintegy negyven panaszt vizsgált ki, részben a rendőrségtől kapott iratok alapján.

Súlyos jogsértések történtek például annak a két fiatalembernek az ügyében, akiket a Kossuth téri állami ünnepségről állítottak elő azért, mert skandálva követelték Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök távozását. A panasztestület állásfoglalása szerint jogsértő volt, hogy a két férfit előbb a tömegből kiemelve igazoltatták, majd bilincsben a Gyorskocsi utcai fogdára előállították, ahol megmotozták, és több órán keresztül fogva tartották őket.

A testület szerint tévesen minősítette a rendőrség a gyülekezési szabadság megsértésének a fiatalemberek cselekedetét, mivel március 15-én a Kossuth téren nem a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény zajlott, hanem állami ünnep. "Vagyis fogalmilag kizárt, hogy a panaszosok megsértették volna a gyülekezési szabadságot" - jelentette ki a panasztestület, amely szerint így jogszerűtlenül állították elő a két férfit a szabálysértésre hivatkozva. Az előállításuk azért sem szabályos, mert a panaszosok nem szegültek ellen a rendőri intézkedésnek.

A panasztestület szerint nem álltak fenn a bilincs alkalmazásának feltételei, a Gyorskocsi utcai fogdában pedig a hatályos szabályokat helytelenül értelmezve motozták meg őket. Ráadásul az egyik előállítottnak nem volt lehetősége értesíteni hozzátartozóját, fogva tartásuk pedig aránytalanul hosszú ideig tartott.

"Mindezek alapján a testület megállapította: a panaszosokkal szembeni rendőri eljárás szinte minden pontja kifogásolható. A véleménynyilvánítási joguk, személyi szabadságuk, a tisztességes eljáráshoz való joguk és emberi méltóságuk egyenként és összességében is súlyos fokban sérült" - olvasható a rendészeti panasztestület közleményében.

A testület arra is felhívta a figyelmet, hogy jogbizonytalanságot okoz az előállítottak helyzetének szabályozatlansága, elengedhetetlen lenne jogaik és kötelezettségeik részletes szabályozása. A testület aggályairól tájékoztatja az illetékes minisztert, és az Alkotmánybírósághoz fordul.

A rendészeti panasztestület visszásságot tapasztalt a panaszjogról való tájékoztatás gyakorlatában is. A rendőrség szerint ugyanis az intézkedő rendőrnek nem törvényi kötelezettsége kioktatni az érintettet a testülethez való fordulás lehetőségéről. "Nem tudjuk elfogadni a rendőrségről szóló törvény ilyen értelmezését, mivel az egyértelműen előírja: a törvényben említett valamennyi panaszlehetőségről tájékoztatni kell az érintetteket" - közölte a rendészeti panasztestület.