Vágólapra másolva!
Július 7-ig le kell vakarniuk a pártoknak összes kampányplakátjukat. Megkérdeztük őket, hogy mennyi plakátot kell eltávolítaniuk, ki és hogyan végzi a munkát. Három kis párt nem válaszolt, a Fidesz egy mondattal, az MSZP pár sorral intézte el a kérdést, csak az LMP, a Jobbik és a Munkáspárt vette a fáradságot, hogy részletesen válaszoljon. Van olyan párt, amelyik pihen egy kicsit, aztán lát munkához, van amelyik csak meleg vizet használ az eltávolításhoz, és akad olyan is, amelyik a praktikus megoldásokra utazik.
Vágólapra másolva!

"A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, 2009. július 7-ig köteles eltávolítani" - olvasható az Országos Választási Bizottság honlapján arról, hogy mi a teendő a múlt vasárnapi európai parlamenti választásra kihelyezett kampányplakátokkal.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szerint bármilyen plakát készíthető, viszont csak a tulajdonos engedélyével lehet bárhova kihelyezni. Az önkormányzatok maguk szabályozhatják rendeletekkel, hogy hova szabad plakátolni. Leggyakrabban műemlékvédelmi és környezetvédelmi okokból szokták tiltani egyes helyeken a falragaszok elhelyezését. Egyik párt plakátja sem fedheti a másikét, és a választások után 30 nap áll rendelkezésre, hogy leszedjék a ragaszokat.

A pártoknak sok dolguk lesz, hiszen a választási kampányban a fizetett óriásplakátok mellett rengeteg vadplakátot is felragasztottak, többnyire villanyoszlopokra, trafóházakra. Az [origo] megkérdezte az európai parlamenti választásokon induló pártokat, elvégzik-e maradéktalanul a plakátmentesítést, és milyen módon teszik ezt meg. Nyolc kérdésünkre az MCF Roma Összefogás, az MDF és az SZDSZ nem válaszolt az általunk megadott határidőig.

Szűkszavú a két legnagyobb

Se a Fidesz, se az MSZP nem válaszolt a legtöbb kérdésünkre. Nem mondták meg, mennyi plakátot helyeztek el az országban, mennyibe kerül majd ezek eltávolítása, ki végzi el a munkát.

Az EP-választásokat megnyerő Fidesz rövid választ küldött kérdéseinkre. "Biztosíthatom, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség az ügyben a törvényes előírásoknak megfelelően jár el, maradéktalanul betartja a jogszabályokat."

Az MSZP hasonlóan tömören fogalmazott: "Az MSZP két típusú felületet használt plakátjainak kihelyezésére, óriásplakáthelyeket és az önkormányzatok által kihelyezett ideiglenes kampányfelületeket (fatáblákat)." A párt azt írta, június 15-től fokozatosan eltűnnek óriásplakátjaik. Az önkormányzati táblák sorsáról a helyi testületek döntenek - olvasható az MSZP közleményében. "Az MSZP aktivistái igyekeznek minden olyan plakátot leszedni, melyet ők raktak fel. Reméljük, hogy a többi párt is hasonlóan fog eljárni" - írták.

Kérdések és válaszok a plakáteltávolításról

Az általunk feltett kérdésekre konkrét válaszokat mindössze három párt küldött: a Jobbik, az LMP és a Munkáspárt.

Mennyi plakátot helyeztek el országszerte? Van erről statisztika vagy bármilyen számszerű adat?

Jobbik: "Kb. 30 000 darab csíkplakátot ragasztottak ki aktivistáink országszerte, de ez csak becsült szám, hiszen a Jobbik-szervezetek aktivitásától is függ ez, valahol az összeset kitették, valahol maradt valamennyi."

LMP: "A kampányban 30 ezer darab 'vadplakátot' készíttettünk, ezek kerültek ki országszerte az utcákra. Mivel a plakátokat központilag gyártattuk, és más gyártású plakátokról nincs tudomásunk, ezért ez pontos számnak tekinthető."

Munkáspárt: "A Munkáspárt az EP-választásra plakátot ezúttal nem készített. Tény, hogy a szervezeteink több helyen 'plakátoltak' oly módon, hogy kiragasztották a párt választási programját ismertető, színes, kb. A/3-as méretű dokumentumot. Ezzel túlnyomó többségben a fővárosi kerületek, illetve a nagyobb városok önkormányzatai által biztosított hirdetőtáblákon éltek."

Mikor kezdik el az eltávolításukat?

Jobbik: "A választási küzdelmek kipihenése után, a jövő hét közepén állnak neki szervezeteink a levételnek."

LMP: "A kihelyezett plakátokat a törvény értelmében a választásokat követő 30 napon belül el fogjuk távolítani. A szervezett takarítást a jövő héten kezdjük, addig is minden aktivistánkat, tagunkat megkértük: távolítsa el saját lehetőségeihez képest a legtöbb plakátot."

Munkáspárt: "Erre a feladatra és a határidőre az e hétvégi választási értékelő aktívagyűlésünkön hívjuk fel szervezeteink figyelmét."

Ki végzi el a feladatot?

Jobbik: "Tagjaink és aktvistáink, akik kiragasztották."

LMP: "A takarítást ugyanúgy, ahogy a plakátok kihelyezését önkéntesek, szimpatizánsok, aktivisták és a párt tagjai fogják végezni."

Munkáspárt: "A Munkáspárt önerőből, az aktivistáival fogja eltávolítani ezeket a ragaszait."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az óriásplakátokat az azokat kitevő médiacégek távolítják majd el

Lesz látványos plakátmentesítés?

Jobbik: "Eddig nem terveztünk, eszünkbe se jutott, hogy ennek médiavisszhangot adjunk."

LMP: "Igen. Az LMP több javaslatot tett a kampány tisztaságának megőrzésére, ez csak a választási törvény betartásával lehetséges. Szeretnénk ez ügyben is példát mutatni azoknak a pártoknak, amelyek az elmúlt években-évtizedekben a választások után rendre figyelmen kívül hagyták a törvényi kötelezettségeiket."

Munkáspárt: "Nyilvános plakáteltávolítási akciót nem tervezünk."

Teljesíteni tudják a plakátmentesítést a július 7-i határidőig?

Jobbik: "Remélhetőleg, azon leszünk."

LMP: "Természetesen azt soha senki nem tudja garantálni, hogy nem marad egyetlenegy matrica sem az országban, de mindenképpen azon leszünk, hogy a törvényi határidő lejártáig el tudjuk távolítani a plakátjainkat."

Erre a kérdésre nem kaptunk választ a Munkáspárttól.

Mekkora plakátmentesítési költséggel számolnak?

Jobbik: "Nem számítunk költségre, hiszen a kiragasztást sem fizetésért végezték tagjaink."

LMP: "A plakátmentesítésnek konkrét anyagi költségei nem merülnek fel (a felhasznált víz árán kívül), a költségek az önkénteseink munkaidejében mérhetők."

Erre a kérdésre nem kaptunk választ a Munkáspárttól.

Környezetbarát módszerrel szedik majd le a plakátokat?

Jobbik: "Mindenhol olyan módszerrel szedik majd le, amelyik a legpraktikusabb."

LMP: "Feltétlenül, a választási plakátjaink meleg vízzel eltávolíthatóak."

Munkáspárt: "A ragaszaink könnyen, mondhatni környezetbarát módon eltávolíthatók, mert a ragasztásra kisméretű, a párt emblémáját tartalmazó öntapadó matricákat biztosítottunk szervezeteinknek. (Ez persze azzal is járt, hogy a kampány során könnyen el is távolíthatták a programnyomtatványainkat a hirdetőhelyekről, amivel sajnos más pártok sok esetben visszaéltek.)"

Az [origo] egyik újságírója egy csendes kertvárosi utcában lakik, ahol szintén ragasztottak plakátokat a villanyoszlopokra. Az ő utcájából és a többi mellékutcából is el fogják távolítani a plakátot, vagy csak a nagy forgalmú helyek mentesítésére lesz kapacitásuk?

Jobbik: "Reméljük, az ottani szervezetünk tagjai abba a mellékutcába is eljutnak."

LMP: "Természetesen igyekszünk minden olyan plakát eltávolításáról gondoskodni, amelynek kihelyezéséről tudomásunk volt."

Erre a kérdésre nem kaptunk választ a Munkáspárttól.