Vágólapra másolva!
Ismét a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásáról szavaznak az országgyűlési képviselők hétfőn. A bírói testület vezetői posztja egy éve betöltetlen, mivel a parlament sorra visszadobta Sólyom László köztársasági elnök jelöltjeit. A mostani jelöltet, Baka Andrást egyszer már megnevezte Sólyom, de tavaly őt is elutasította az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Hétfőn dönt az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének jelölt Baka András megválasztásáról. Sólyom László köztársasági elnök egy éve már jelölte Bakát a posztra, akkor azonban a parlament nem szavazta meg a kinevezést.

Magyarország főbírói posztja immár egy éve betöltetlen, mivel Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének 2008 júniusában lejárt a mandátuma. Eddig a köztársasági elnök által jelölt utódok egyikét sem szavazta meg az Országgyűlés: a poszt betöltéséhez a képviselők kétharmadának támogatása szükséges, a politikusok azonban az elmúlt évben egyszer sem álltak ki egyöntetűen Sólyom jelöltjei mögött.

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László 2008 májusában jelölte először az LB élére. Miután Baka elbukott, Sólyom kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem kapta meg a szükséges támogatást. Havasiné a bíróválasztásokon rendre az MSZP támogatásának hiányában bukott el.

Bár Bakát korábban elutasította az MSZP, most a képviselők nyilatkozatai alapján esély lehet arra, hogy mégis a jelölt mögé állnak. A változás oka az lehet, hogy amennyiben most nem bólintanak rá Baka megválasztására, jövőre talán már nem lesz beleszólásuk a jelölt személyébe. A Fidesz ugyanis a 2010-es parlamenti választásokon kétharmados győzelemre készül, és ha ez valóban bekövetkezik, teljesen egyedül is dönthetne a főbíró személyéről - írta korábban a Népszabadság.

Mivel az LB gyakorlatilag egy éve elnök nélkül működik, jelenleg a testület egyik kollégiumvezetője áll a bíróság élén.