Jégverés és vihar pusztított Dél- és Nyugat-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Fákat döntött ki és házakat rongált meg a vihar és a jégverés Zala megyében. A katasztrófavédelem több mint ötven riasztást kapott. A jégverés személyautókban is kárt okozott, szélvédőket, tükröket tört össze. Pécsett 10-15 méteres fák dőltek a házakra.
Vágólapra másolva!

Rövid ideig tartó, de nagyon erős szélvihar és jégverés csapott le kedd délután Zala megyére - jelentette a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A megyében számos helyen fakidőléshez és sárfelhordáshoz riasztották a katasztrófavédelmet, a viharos szél néhol háztetőket bontott meg.

A nagykanizsai tűzoltókhoz alig fél órával a vihar elvonulása után már több mint 50 bejelentés érkezett. Az ügyeletes tájékoztatása szerint a város környékén főként fakidőlések miatt kellett közbeavatkozniuk, több háznak a tetejét is megrongálta a jég. Az MTI tudósítója szerint a 7-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszára számos helyen többméteres fákat és ágakat döntött a szél, több helyen kikerülni sem lehetett a fadarabokat.

Sormásnál kettétört egy villanyoszlop is, emiatt a főút felett átívelő vezeték alig néhány méterre került a talajtól. A jégverés személyautókban is kárt okozott, szélvédőket, tükröket tört össze. A vihar ideje alatt több járművezető benzinkutak védőteteje és felüljárók alatt keresett menedéket, de volt, ahol éppen emiatt csúsztak egymásba az autók.

A rendkívül erős szél Sandon egy csirketelep tetejét szinte teljesen letarolta, Kiskanizsán pedig valószínűleg lakhatatlanná vált egy épület a letépett tető miatt. A vihar miatt két vonalon - Nagykanizsa és Gyékényes, valamint Kaposvár és Gyékényes között - szünetel a vasúti közlekedés.

Az ország déli részén, Pécsett is károkat okozott az elvonuló zivatarzóna; a tűzoltókat több tucatszor riasztották, mert a viharos erejű szél 10-15 méter magas fákat döntött házakra és utakra. Néhol diónyi nagyságú jég hullott, amely például Kővágótöttösön betörte egy családi ház dupla üvegű ablakait - mondta el Sárközi Gábor, a baranyai katasztrófavédelem ügyeletese.

Somogyban tetőket rongált meg, fákat döntött ki a jégesővel érkező vihar. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére folyamatosan érkeznek a bejelentések a viharkárokról, este nyolc óráig több mint húsz riasztást kaptak.