Sólyom újra Baka Andrást jelöli főbírónak

Vágólapra másolva!
Ismét Baka Andrást jelölte kedden Sólyom László köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Hétfőn annak ellenére nem szavazta meg Bakát az Országgyűlés, hogy korábban minden parlamenti frakció támogatásáról biztosította.  
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal keddi közleményében.

Az államfő azt írja: a Fidesz és az MSZP frakciója nyilvánosan támogatásáról biztosította Bakát, és megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta. A jelölt a hétfői szavazáson mégsem kapta meg a szükséges többséget. Ez megrendítette a parlament szavahihetőségét. Csak a nyilatkozatokkal összhangban lévő szavazás képes orvosolni ezt a sérülést - olvasható a közleményben.

Hétfőn Baka Andrásra, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bírájára a titkos szavazáson 184 képviselő szavazott igennel, 108 nemmel, 54 szavazat pedig érvénytelen volt.

Hétfőn Sólyom szavaiból még nem derült ki, hogy újra fogja jelölni Bakát. Az államfő a szavazási kudarc után úgy fogalmazott: Meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek. Sólyom szerint meglepő és váratlan eredményt hozott a szavazás, és mivel titkos szavazás volt, ezért soha nem is lehet majd hitelt érdemlően megtudni, mi történt.

Hazudtak a szocialisták, nem szavazták meg Baka Andrást - jelentette ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfőn, az eredménytelen szavazás után.

Az MSZP tartotta a szavát, és támogatta Baka András legfelsőbb bírósági elnökké választását - közölte hétfőn az MTI kérdésére Mesterházy Attila frakcióvezető.

Sólyom május végén jelölte másodszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének megüresedett posztjára, először pedig még 2008 májusában. Baka azon a szavazáson az abszolút többséget sem kapta meg: 170 igen és 191 nem szavazattal elutasították megválasztását. Akkor az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja. Az MSZP akkori döntését azzal indokolta, hogy a jelöltnek nincs magyarországi bírói gyakorlata. Baka azóta szerzett gyakorlatot: elnöki bíróként dolgozott a Fővárosi Ítélőtábla elnöke mellett.

Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt több alkalommal az államfő. Baka András után Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte Sólyom László, de Havasiné sem decemberben, sem márciusban nem kapta meg a kétharmados támogatást, így jelenleg az egyik kollégiumvezető áll a Legfelsőbb Bíróság élén.