Guantánamói foglyokról tárgyalnak Budapesten

Vágólapra másolva!
Nincs még döntés a guantánamói foglyok magyarországi befogadásáról, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja, Daniel Fried azonban már Budapesten tárgyal. Legfeljebb egy-két fogolyról lehet szó.
Vágólapra másolva!

Szerdán Budapesten tárgyal az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja, Daniel Fried. Fried Szabó Vilmos külügyi államtitkárral és Várkonyi László szakállamtitkárral találkozik.

Még nincs döntés a guantánamói foglyok befogadásáról, az csak széleskörű politikai egyeztetés után születhet meg, de Magyarország továbbra is nyitott a kérdés megvizsgálására - áll a Külügyminisztérium közleményében. Nem változott az álláspont, hogy Magyarország legfeljebb egy-két egykori foglyot fogadhat be.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke január 22-én rendelte el a guantánamói fogolytábor bezárását egy éven belül. A foglyok befogadásáról néhány héttel később több európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok. Az Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodása szerint Washington kötelezi magát arra, hogy a befogadó országnak átad a volt foglyokkal kapcsolatos minden szükséges információt, beleértve a titkosszolgálatok segítségével szerzett értesüléseket is. Washington arra is hajlandó, hogy néhány esetben magára vállalja az foglyok költségeinek egy részét.