"Megadta az illúziót" - menedzserek és szerhasználat

Vágólapra másolva!
Energiaitallal megpakolt hűtő, alkohol, speed - a túlhajtott menedzserek közül sokan nem bírják élénkítőszerek nélkül a napi 12-13 óra munkát és a stresszt. Van, aki azzal védi függőségét, hogy félig részegen hozza meg legjobb üzleti döntéseit, mert ilyen állapotban nem fél kockáztatni, másnak a speed adta meg az illúziót, hogy hatékonyabban dolgozik, mint valaha. Egy magán rehabilitációs intézet vezetője szerint a válság miatt még nagyobb nyomás nehezedik a vezetőkre: a teljesítményt fokozni kell, így a szerhasználat tovább nőtt, de egy idő után ezek az emberek "szét fognak hullani".
Vágólapra másolva!

"Mennyivel keresnél több pénzt, ha minden nap friss és energikus lennél, reggelente pedig kipihenten ébrednél?" - csábítja a potenciális vásárlókat az Energikus Menedzser energiaital nevű termék weboldala. A 110 százalékra emelkedő teljesítményt és napi három óra időnyereséget ígérő készítményt forgalmazó cég ellen végrehajtási eljárást folytat az APEH, de valós az igény a teljesítményfokozásra, amire a befuccsolt üzletet alapozták.

"Láttam olyan fridzsidert vezetői étkezdében, ami félig volt pakolva energiaitalokkal" - mondta az [origo]-nak a Menedzserbetegségek című könyv szerzője, Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyász. Míg az idősebbek inkább kávéznak Valló szerint, a fiataloknál "hihetetlen mennyiségben" megy az energiaital, akár két-három óránként elfogy egy doboz. A fiatal menedzserréteg Valló szerint azt sínyli meg, hogy korán kerülnek vezető beosztásba, és nem akarnak felhagyni a fiatalos életformával sem, továbbra is eljárnak esténként hazulról. A kettőt együtt akarják csinálni, és ezzel iszonyúan lefárasztják magukat. Az energiaitalokon túl más élénkítőszerről nagyon nehezen beszélnek a betegek.

Speeddel indult a munkanap

"Arról szól az ember élete, hogy reggel nyolckor elkezdi, este nyolckor-tízkor még mindig bent ül, és a munkatempó nem ad lehetőséget bármiféle más rekreációra, barátokra, ilyesmire" - emlékezett vissza régi életmódjára egy multinacionális cég korábbi középvezetője, aki neve elhallgatásával vállalta, hogy beszél arról, hogyan és miért kezdett napi szinten speedet használni.

Posztjára kerülése után az első egy-két évben tisztán próbált helytállni a munkahelyén napi 12-13 órákat dolgozva. Aztán tudatosult benne, hogy a rendszeres túlmunka nem kampányjellegű és nem lesz vége. A speedet ekkor hétvégi partikról már ismerte, tudta, hogy teljesítménynövelő hatása van, és alkalmassá teszi az embert arra, hogy akár monoton munkát is hosszú időn át végezzen. Elkezdődött az a két-három éves időszak, amikor minden nap, reggelente munkába menet felszívott egy kis port.

"Megadta azt az illúziót, hogy sokkal effektívebben végzem a munkámat, de ez nem így volt. A gondolataim csapongtak, nem tudtam egy mederben tartani őket, de olyan illúzióba ringattam magam, hogy jól és hatékonyan csinálom" - mondta. A speed alvásproblémákat okozott, 3-4 órákat tudott csak pihenni naponta. A munkahelyén - tudomása szerint - senki nem fogott gyanút. Közben kialakult a függőség is, egy idő után már akkor is kellett a szer, amikor nem dolgozni ment.

"El kellett rajta gondolkozni, hogy ér-e ennyit egy munkahely". Végül feladta az állását és elment rehabilitációra, leszokott. Egy év telt el azóta, most már új munkahelye van egy nem multicégnél. Úgy tudja, a régi munkáját azóta három ember végzi. Utólag azt gondolja, a kezdetekkor az lett volna a normális kitörési lehetőség, ha leült volna a főnökével beszélni, és bevallotta volna neki, hogy ez nem fog menni hosszú távon, nem bírja a terhelést.

A régi munkahelyén szerinte mások nem használtak drogot, de ismerősi, baráti társaságból, az övénél jóval magasabb pozícióból is ismert olyanokat, akik ugyanazt a módszert választották, amit ő. "Egy átmulatott hétvége után mindenképpen kell valamit hétfőre félretenni, ha presztízstárgyalás lesz" - ez a hozzáállás volt a megszokott szerinte. Ugyanakkor a volt középvezető azt mondta: a multiknál még mindig az alkohol az első számú szer, jobban tolerálják, és míg egy drogos szerinte előbb-utóbb elgondolkozik, "inni lehet évtizedekig".

"Alapnorma az ivászat"

Felmérés nem készült eddig Magyarországon arról, jellemzőbb-e a szerhasználat a menedzserekre, túlterhelt közép-és felsővezetőkre, mint más munkavállalókra - közölte Kaucsek György munkapszichológus, a "Maradj a Zöld Zónában!"munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program vezetője. Kaucsek szerint azonban biztos, hogy ha egy menedzser munkarendjébe nincs beépítve olyan egészségségmegőrző aktivitás, mint például a sport, akkor a kevésbé leterhelt munkavállalókhoz képest nagyobb valószínűséggel nyúl valamilyen szerhez a fokozott stressz és terhelés következményeként.

Alkoholproblémával jelentkeznek a legtöbben az ország első, 2005-ben megnyílt magán rehabilitációs központjában, a Hotel Renascorban is - mondta el az [origo]-nak Dudits Dénes, az intézmény vezetője, a Dudits Józanság Programok programigazgatója. Eddig körülbelül 170 vendégük volt: művészek, orvosok, mérnökök, főként pedig kis-és középvállalatok vezetői.

A programigazgató szerint a stressz nyilvánvalóan közrejátszik az alkoholizmusban, de Dudits szerint az üzleti életben egyébként is "alapnorma az ivászat". Eleinte az alkohol is működhet stimulánsként, és a kezdeti pozitív tapasztalatok is ráerősíthetnek a függővé válásra. "Volt olyan kliensem, aki az mondta, hogy ittas állapotban hozta meg a legjobb döntéseit, mert oldódott benne a feszültség, és könnyebben mert kockáztatni" - említett példát.

Az alkohol és a drogok hosszú távon viszont épp az agy döntéshozásért felelős területeit károsítják. A Józanság Programok célja ezért az, hogy a klienseknek segítsenek döntést hozni a leszokásról, és nem a leszoktatás maga. A vezető beosztású emberek nem csak a stressz ellen használnak szereket: szeretnék felpörgetni magukat, növelni a kreativitást - mondta Dudits.

A programigazgató szerint a cégvezetők esetében a kokainhasználat okai közt az is megjelenik, hogy "sikk", az érzés, hogy "ez is belefér, ezt is megengedhetem magamnak". Az alkohol esetében évek telhetnek el, mire az illetőben felmerül, hogy ki kéne szállni. Dudits szerint ez rendszerint akkor történik meg, mikor kezdenek jönni a negatív következmények, például az illető szembesül azzal, hogy egy tárgyalás után nem emlékszik dolgokra.

A programigazgató szerint a gazdasági válsághelyzet miatt megnövekedett a szerhasználat a vezetők körében. "Egyre jobban kell teljesíteni, nagyobbak az elvárások, nagyobb a tét". Ennek ellenére a megszokottnál ritkábban csörög mostanában a telefon a rehabilitációs központban. Dudits szerint ennek az az oka, hogy most nem akarnak leállni. "Egy idő után ezek az emberek teljesen szét fognak hullani, lesz egy nagy robbanás" - jósolta.

Borsmenta, masszázs, futópad

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2006-ban indult alkohol-és drogmegelőzési programjai azokat célozzák meg, akik még nem érintettek, de eddig nem volt túl sikeres a kezdeményezés - mondta a program vezetője, Kaucsek György. A munkáltatói érdeklődés ugyanis nagyon alacsony, és az érdekképviseletek sem igazán kezdeményezőek.

Mivel bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás rontja a versenyképességet, a programok eleinte a versenyképesség fokozásának ígéretével célozták meg a vállalatokat. A cégek azonban részben félreértelmezték a megelőzési célokat, részben féltek attól, hogy rossz fényt vetne rájuk a bekapcsolódás a programba - összegezte az eddig tapasztalatokat Kaucsek. A prevenciós kezdeményezés gazdái stratégiát váltottak, újabban a vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjainak keretében próbálnak teret találni az alkohol-és drogmegelőzésnek. A programvezető szerint a munkahelyi prevenció nagyon hatékony lehetne, ha a cégek együttműködnének, mert egy nagyvállalatnál akár több ezer embert is el tudnának érni.

A Menedzserbetegségek című könyv szerzője optimista. Azt mondta: az utóbbi időben egyre többször találkozik olyanokkal, akik munkaidőben élénkítésként kiszaladnak egy fél órára az edzőterembe futógépezni, és a válság hozadékaként az emberek nyitottabbá válhatnak az alternatív stresszkezelési technikák felé, mint amilyenek például az illóolajok, párologtatók használata. Sokat segíthetne a munkahelyi hát-és nyakmasszázs meg a tornagyakorlatok is, bár ez utóbbi sok helyen még mindig cikinek számít - mondta Valló. Szerinte a legfontosabb az lenne, hogy a vezetők alvással pihenjék ki magukat: 10-15 perces relaxációval ugyan két-három óra alvást lehet pótolni, de a relaxációval is vissza lehet élni, aludni pedig muszáj.