Dávid Ibolya marad az MDF elnöke

Vágólapra másolva!
Egyes küldöttek szerint "zavaros" módon, de a szavazatok alapján nagy többséggel újraválasztotta a párt országos gyűlése Dávid Ibolyát a Magyar Demokrata Fórum elnökévé. A pártbéli ellenzék kifogásolja az ülés "diktatórikus" levezetését és a nyílt szavazást. A budapesti választmány volt elnöke kilépéseket helyezett kilátásba, egy megyei elnök már be is jelentette, hogy elhagyja a pártot.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya marad az MDF elnöke, miután a párt szombati budapesti országos gyűlése nagy többséggel, nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője az MTI-nek. A pártelnökre szerinte 182-en szavaztak igennel, 72-en nemmel, 20-an tartózkodtak. "A bizalmi szavazás több mint kétharmados többséggel megerősítette az MDF elnöke és elnöksége által folytatott politikát" - mondta Kerék-Bárczy, aki szerint a voksolás politikai gesztus volt.

Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke azonban a szavazás után újságíróknak azt mondta: az igen szavazatokat valójában meg sem számolták, csak azt közölték, hogy "látható többség" támogatja a pártelnököt. Szerinte zavarosak voltak a körülmények, sok küldött nem is tudta, hogy miről szavaz, ugyanis konkrétan nem azt tették fel szavazásra, hogy Dávid Ibolya maradjon-e a párt elnöke.

Az [origo]-nak több, névtelenséget kérő küldött is megerősítette Thaisz állítását. Szerintük a Makay Zsolt választmányi elnök a napirendtől eltérve összevonta az elnöki beszámoló elfogadását a bizalmi szavazással, így sokan azt sem tudták, mire voksolnak. Az egyik küldött azt mondta, nem érti, miért kellett ehhez az eszközhöz folyamodni, és nyílt szavazást tartani, szerinte Dávid Ibolya egy titkos szavazáson is megkaphatta volna a szavazatok többségét.

A szavazás után tiltakozásul több küldött elhagyta a helyszínt. Porkoláb Mátyás a budapesti választmány korábbi elnöke ugyanakkor az ülésről távozva azt mondta: országosan ötvenen lehetnek azok, akik kilépnek az MDF-ből, többek közt ő is. Szerinte nem adtak helyt ügyrendi javaslatának, hogy az országos gyűlés inkább titkosan szavazzon a bizalomról.

Kerék-Bárczy Szabolcs az MTI-nek úgy reagált: a párt alapszabálya értelmében lehet nyílt szavazást is tartani, és semmilyen jelentősége nincs annak sem, hogy a küldötteket megyénként csoportosítva ültették le. (Az ülést elhagyó küldöttek közül többen arról beszéltek, hogy a párt vezetése az ültetéssel akarta felmérni, hogy melyik megyében kell változtatni a vezetőségen) A szóvivő szerint nem számítanak tömeges kilépésekre.

Néhány órával a szavazás után lemondott Grezsa István, a Magyar Demokrata Fórum Csongrád megyei elnöke, egyúttal kilépett a pártból. Egy meglehetősen "sötét időket" idéző szervezést követően megtartott országos gyűlésen, a demokrácia alapeszményeihez méltatlan szavazás történt. A párt többségének döntését demokrataként tudomásul veszi, de lakiteleki alapítóként nem tudja elfogadni az új személyiségeket - indokolta döntését.

Az országos gyűlésen 274 küldött jelent meg a szavazásra jogosult 375-ből. Ez Almássy Kornél, a pártból korábban kizárt képviselő szerint ez annak köszönhető, hogy a pártvezetés megfélemlítette a tagságot. Dávid Ibolyát nem a küldöttek támogatása tartja a pártelnöki tisztségben, hanem "államhatalmi szervek" - jelentette ki a képviselő.

Az országos gyűlés nem foglalkozott a pártból kizárt három képviselő, Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András ügyével, csupán az etikai bizottság beszámolójában volt róluk szó. A bizalmi szavazás után új tagokat választottak a párt elnökségébe. A kizárt Hock és Pettkó helyére öten - Herényi Károly, Joó Szabolcs, Nagy Tamás, Szabó József és Szilassy Gábor - pályáztak. Az első körben Joó és Szilassy nyert, de az utóbbi eredményt Herényi megóvta. A megismételt szavazáson Herényit választották be az elnökségbe.

Napközben lemondott Csongrád megyei elnöki posztjáról és az pártból is kilépett Grezsa István, az MDF egyik lakiteleki alapítója. A politikus nyílt levelében azt írta: vállalhatatlan, ami a pártban zajlik, mert az MDF "a ködösítések és kisszerű cselezések pártjává züllött". Grezsa szerint "eladtuk az MDF-et a politikai biznisz korábban ellenfélként kezelt csoportjai és klikkjei részére".