A buszok ellen tüntettek a Budai Várban

Vágólapra másolva!
Ülődemonstrációval tiltakoztak vasárnap délután a budai várnegyedben élők a szerintük légszennyező turistabuszok ellen. A Levegő Munkacsoport különdíjat fizettetne a városnéző buszok üzemeltetőivel, és hétfőn petícióval fordul a fővárosi önkormányzathoz. A BKV azt ígéri: nyár végére modernebb buszokat állítana forgalomba a Várban.
Vágólapra másolva!

A Budai Várba vezető Hunyadi János utca lakói székekre ültek, így torlaszolták el az utat, és csak a BKV járműveit engedték tovább vasárnap délután 3 és 5 óra között. A környék lakói azt szeretnék elérni, hogy a turistabuszokat ne engedjék be az utcába, ne ott várakozzanak a Várba látogató külföldiekre, és a BKV ne elavult járműveket közlekedtessen ezen a szakaszon.

Turistaszezonban körülbelül kétpercenként halad el egy busz az első kerületi Hunyadi János utcában, a járművek szennyezik a levegőt és zajosak, tavasztól őszig ki sem tudják nyitni az ablakokat az ott élők - mondta a Független Hírügynökségnek a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András. A civil szervezet hétfőn petíciót, illetve egy, a lehetséges megoldásokat összegző tanulmány ad át a fővárosi önkormányzatnak.

A környezetvédelmi szervezet vezetője szerint a tanulmányban olyan javaslatok is vannak, amelyek többletbevételt hoznának a fővárosnak. Az öreg, környezetszennyező turistabuszok üzemeltetővel például pótdíjat fizettetnének. A Levegő Munkacsoport vezetői már többször tárgyaltak a fővárosi önkormányzattal, de eddig mindig kitérő válaszokat kaptak - tette hozzá Lukács.

A BKV még ezen a nyáron szeretné lecserélni a Várnegyedben közlekedő korszerűtlen midibuszokat - mondta a Független Hírügynökségnek a közlekedési társaság szóvivője vasárnap este. Hozzátette: hamarosan kiírják a pályázatot a mostaniaknál kevésbé szennyező kisbuszokra. A BKV addig azt ajánlja a turistáknak, hogy a Budavári Siklóval utazzanak.