Egyedül döntene Demszky a fővárosi közbeszerzésekről

Vágólapra másolva!
Magához vonná a közbeszerzésekről szóló döntések jogát Demszky Gábor főpolgármester. A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülése után az ötletet azzal indokolták, hogy az illetékes bizottságok nem képesek elég gyorsan dönteni a közbeszerzésekről, ami miatt a főváros százmilliókat kénytelen kifizetni a pályázóknak.
Vágólapra másolva!

Egyedül döntene a közbeszerzésekről Demszky Gábor budapesti főpolgármester a fővárosi közgyűlés nyári szünetének idején - közölték a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülése után fővárosi politikusok. Szerintük Demszky azért ragadná magához a döntési jogkört, hogy az uniós támogatású beruházásokkal kapcsolatos döntéseket időben tudják meghozni.

Az MTI-nek nyilatkozó fővárosi politikusok szerint az önkormányzat pénzügyi és közbeszerzési bizottságának több tucatnyi közbeszerzésről kellene döntenie júliusban és augusztusban is. A bizottság az elmúlt hetekben azonban határozatképtelenség miatt egymás után kétszer sem tudott eredményt hirdetni több közbeszerzési eljárásban, ami miatt 20 millió forintot kellett kifizetnie a fővárosnak az ajánlattevők részére.

Az egyik sürgető közbeszerzési döntés a Margit híd felújításával kapcsolatos. Ennek a projektnek a költségvetése igen hiányos, mivel a legolcsóbb ajánlat is nagyságrendekkel drágább az eredeti terveknél (erről bővebben itt olvashat). A hídfelújítás kivitelezői tenderének késedelmes eredményhirdetése esetén a főváros ráadásul 100 millió forint ajánlati biztosítékot köteles fizetni a pályázóknak. Az ilyen és ehhez hasonló döntéseket egyszerűsítené le Demszky a bizottságok kiiktatásával.

Miközben Demszky Gábor a közbeszerzésekről szóló döntési jogot elvenné az illetékes bizottságtól, eldőlt, hogy egyelőre mégsem kap meg egy másik döntési jogkört, amelyet korábban szintén magához akart vonni. Csütörtökön nem kerül a Fővárosi Közgyűlés elé az a városvezetői javaslat, hogy a szakbizottságok helyett a főpolgármester döntsön a közterület-használati engedélyek kiadásáról. A közgyűlés június 3-i rendkívüli ülésén az MSZP-frakció nem támogatta ennek az indítványnak a napirendre vételét, ezért a főpolgármester visszavonta a javaslatot azzal, hogy a hó végén ismét beterjeszti.