Étkezési jegyekért tüntettek a katonák a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Több száz katona tüntetett a Kossuth téren hétfő délután az őket érő megszorítások miatt. A Honvédszakszervezet a cafeteria-juttatások, valamint egyéb "költségkímélő elemek", így például a lakhatási támogatás megadóztatása ellen emelte fel a szavát.
Vágólapra másolva!

Körülbelül ötszáz, egyenpólóba és terepnadrágba öltözött katona tüntetett a budapesti Kossuth téren hétfő délután, a Honvédszakszervezet szervezésében. A demonstráción képviseltette magát a Liga Szakszervezetek és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének több tagozata, így például a Rendészeti Védegylet, a Tűzoltók és Polgári Védelmi Dolgozók Szervezete is.

A katonák az adómentes juttatások, az étkezési jegyek és más cafeteria-juttatások megadóztatása ellen tüntettek, és a lakhatási támogatásuk megadóztatását is kifogásolták. A demonstráción Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke arról beszélt, hogy a válság miatti intézkedésekből a katonák sem maradhatnak ki, de a terheket arányosan kell elosztani. "A katonáknak annyival legyen könnyebb, amennyivel többet tesznek" - fogalmazott.

Az érdekképviselet egy petíciót is megfogalmazott, amelyben elfogadhatatlannak nevezik, hogy a válságkezelő kormányzati lépések egyik legnagyobb vesztesei - szerintük - a katonák. Miközben ugyanis a sorozatos átszervezésekből és létszámleépítésekből adódóan egyre nagyobb terhek rakódnak a hivatásosokra, az illetmények reálértéke folyamatosan csökken. Számításaik szerint a tervezett intézkedések hatására egy szerződéses katona esetében a 2002-es bérrendezés szintjéhez képest 30-35 százalékos illetménycsökkenést eredményeznének az elvonások.

A petíciót Szollár Domokos kormányszóvivőnek és Bocskai Istvánnak, a Honvédelmi Minisztérium szóvivőjének adtak át. Szollár Domokos az átadás után annyit mondott, hogy továbbítja az illetékeseknek. Bocskai István hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium az elmúlt két évben a szakszervezettel aláírt megállapodást teljesítette.