Megszavazták Bakát, újra van főbíró

Vágólapra másolva!
Ötödszörre sikerült megválasztani a Legfelsőbb Bíróság új elnökét a parlamenti képviselőknek. Hétfőn titkos szavazással döntöttek Baka András támogatásáról, pedig korábban kétszer leszavazták. Csaknem egy éven át nem volt főbírója Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Baka András lesz a Legfelsőbb Bíróság új elnöke, miután hétfőn a parlamentben megkapta az ehhez szükséges kétharmados támogatást. A 345 érvényes szavazatból 309-en igennel szavaztak, 36-an pedig nemmel. 22 szavazat érvénytelen volt. Baka a szavazás eredményének kihirdetése után letette az esküt.

A választás után Sólyom László köztársasági elnök újságíróknak azt mondta, nagy öröm számára jelöltje megválasztása. "Ma véglegesen véget ért a Lomnici-időszak" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a következő hat évben Baka András lesz a Legfelsőbb Bíróság elnöke, személye jótékonyan befolyásolja majd a "közélet klímáját". Az új főbíró megválasztása után köszönetet mondott azoknak a képviselőknek, akik támogatták a titkos szavazáson.

Bakától az [origo] megkérdezte, mit jelent a "Lomnici-korszak vége". Az LB új elnöke azt felelte, nem akarja összehasonlítani a két ciklust, de azt szeretné, ha az igazságszolgáltatás nyitott és hatékony lenne. Mindez szerinte azt jelenti, hogy az igazságszolgáltatás belügyein kívül mindennek nyilvánosnak kell lennie, a hatékonyságot pedig növelni kell, hogy csökkenjenek a bíróságokon felhalmozott ügyhátralékok.

Baka az MTI szerint azt is elmondta, hogy lesznek személyi változások, fel fognak állítani egy új csapatot, de szavai szerint számít azokra a régiekre, akik eddig is tevékenyen részt vettek a feladatok ellátásában. Baka hangsúlyozta: a bírói képzés rendszerét bizonyos értelemben át kell alakítani, azaz, mint mondta, a képzést kötelezővé tenné minden bírónak.

Az Országgyűlés ötödik nekifutásra tudott legfőbb bírót választani. Sólyom László köztársasági elnök először Bakát, majd kétszer Havasiné Orbán Máriát, majd újabb két alkalommal megint Bakát jelölte a főbírói posztra, de hétfőig egyikük sem kapta meg a kétharmados támogatást. Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Eddig az egyik kollégiumvezető állt a Legfelsőbb Bíróság élén.

Politikai blöff

A parlament legutóbb múlt hétfőn szavazott a főbíróról. Előzetesen minden párt azt közölte, hogy támogatja az államfő jelöltjét, de a titkos szavazáson csak 184 képviselő szavazott igennel, 108 nemmel, 54 szavazat pedig érvénytelen volt, így Baka nem lett főbíró. A szavazás után a Fidesz és az MSZP egymást vádolta, hogy szavukat megszegve nemmel szavaztak.

A botrány miatt az MSZP a napokban többször nyílt szavazást javasolt, ezt azonban a többi frakció nem támogatta. Ezután a házbizottság hétfői soron kívüli ülésén a szocialisták azt kérték, frakciótagjaik szavazatait külön dobozba gyűjtség, hogy mindenképpen kiderüljön, politikusaik nem szavaznak félre. Ezt az ötletet is elvetette azonban a többi frakció, ezért az MSZP képviselői az [origo] információi szerint leadás előtt bemutatták szavazólapjaikat Mesterházy Attila frakcióvezetőnek. Baja Ferenc (MSZP) erről szóló kérdésünkre azt mondta: nem volt kötelező felmutatni a szavazólapokat, a szocialisták önként megtették ezt, amikor kijöttek a fülkéből. Ugyanazt a tollat is használták - tette hozzá.

A választás után kisebb konfliktust okozott Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető, amikor megzavarta a Fidesz sajtótájékoztatóját. Tudósítónk szerint Répássy Róbert (Fidesz) újságírók gyűrűjében éppen arról beszélt, hogy az MSZP felelős a korábbi sikertelen főbíróválasztásokért. Mesterházy ekkor váratlanul belépett a körbe, és azt ajánlotta, hogy "vagdalkozás helyett" inkább a kamerák előtt vitassák meg, hogy kinek van igaza. Répássy erre félreállt, majd Mesterházy távozása után folytatta a sajtótájékoztatót, megalázónak minősítva az MSZP szavazásának módját.

Mesterházy utóbb tagadta, hogy a szocialista képviselők egyenként bemutatták volna neki szavazólapjaikat, és ugyanazzal a tollal voksoltak volna. Szerinte csupán a frakció által kitalált politikai blöff volt, hogy utólag ellenőrizhető lett volna a szocialista képviselők főbírójelöltre leadott szavazata, valójában azonban nem sérült a szavazás titkossága. Mesterházy azt mondta, egyetlen képviselőnek sem kellett bemutatnia a szavazócetlit, ő pedig nem azért állt a szavazófülke mellett, hogy a szavazócédulákat ellenőrizze, hanem "egyszerűen csak odaállt".