Milliárdos adócsalást lepleztek le a vámosok

Vágólapra másolva!
Bűnszervezetben működő adócsalókra csaptak le a vámosok. Összesen 2,6 milliárd értékű csalást követhettek el, tizenhárom embert vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Két ügyben összesen 2,6 milliárd forint értékű adócsalást derítettek föl a vámosok Bács-Kiskun megyében. Az elmúlt két hét során végrehajtott akciókban tizenhárom embert vettek őrizetbe - közölte Török Árpád, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának parancsnoka hétfőn Szegeden.

A házkutatások során készpénzt és nagy értékű luxusautókat, ingatlanokat foglaltak le. A bűncselekményeket hosszabb ideje összehangoltan működő, hierarchikusan felépülő bűnszervezetekben követték el a gyanúsítottak - mondta az őrnagy. A regionális parancsnokság történetének eddig ez a legnagyobb értékű felderítés.

Az egyik bűnszervezet 2004-től Kecskeméten működtetett egy számlagyárat: nyolc vállalkozás nevében félszáz számlabefogadónak bocsátottak ki fiktív számlákat, összesen bruttó 1,8 milliárd forint értékben. A hamis bizonylatokat felhasználó vállalkozások áfakötelezettségüket 300 millió forinttal csökkentették.

A másik társaság csaknem száz vállalkozásból álló, valós tevékenységet nem végző céghálózatot működetett annak érdekében, hogy egy cég 10 milliárd forint értékű műanyag és papíralapanyag beszerzéséhez kapcsolódó áfabefizetését elkerülje. Az elkövetők az alapanyagokat egy szlovákiai cég közbeiktatásával vásárolták meg más uniós tagállamokban, az árut egy legálisan működő magyar céghez szállították, a számlákat azonban fiktíven működő cégeknek állították ki. A vállalkozások névleg tovább értékesítették az alapanyagot az elkövetők által létrehozott céghálózatnak.

A cégrendszer működtetésének és a segítségükkel végzett bonyolult pénzügyi műveletek célja volt a bűncselekményekkel szerzett vagyon eredetének leplezése is - mondta Török.