Vágólapra másolva!
Egy magyar barátnőjét meglátogató amerikai férfi kórházba akart menni, mert azt hitte, elkapta az új típusú influenzát. Telefonon semmit nem mondtak neki, a taxis megijedt az egészségügyi maszkoktól, a kórházban csináltak vele egy gyorstesztet, de amikor negatív lett, azt már nem nézték meg, miért van 40 fokos láza. Ráadásul behoztak a vizsgálóba egy újabb gyanús esetet, akitől akár el is kaphatta volna a fertőzést. A kórház csak azokat hívja vissza, akik tényleg a H1N1-et kapták el, a többieknek szerintük háziorvosnál a helyük.
Vágólapra másolva!

Május 29-én érkezett Budapestre magyar barátnőjéhez egy 39 éves amerikai férfi, pár nappal később, június 2-án megbetegedett, közel 40 fokos láza lett. Mivel az új típusú influenza az Egyesült Államokban okozta a legtöbb - a WHO hétfői adatai szerint 21 449 - megbetegedést, ezért arra gyanakodott, hogy elkapta a több - a WHO szerint 231 - halálos áldozatot szedő betegséget.

A magyar hatóságok minden régióban kijelöltek egy kórházat, amely a H1N1-gyanús eseteket vizsgálja ki, a fővárosban a feladatot a Szent László Kórház látja el. A férfi barátnője az [origo]-nak azt állította: a kórház dolgozói telefonon nem voltak segítőkészek, a megkeresésükre annyit reagáltak, hogy minden fontos információ a kórház fertőzőosztályának ajtajára van kifüggesztve.

Mielőtt eljutott volna a kórházba, a párnak a taxissal is meg kellett megküzdenie. A taxis attól félt, hogy elkaphatja a fertőzést, az autójába ugyanis két egészségügyi maszkot viselő embert ült be. "Azért húztunk maszkot, hogy ne fertőzzünk meg senkit, a taxis diszpécserrel pedig direkt közöltük, hogy kórházba akarunk menni" - mesélte az [origo]-nak a nő, aki szerint a taxis ennek ellenére csak többperces vita után volt hajlandó elindulni.

"A kórházban pár perc alatt elvégezték a gyorstesztet, miután azonban az eredmény negatív lett, azzal már senki nem foglalkozott, hogy mitől van 40 fokos láza a barátomnak" - mondta a nő, aki azt is furcsállotta, hogy már a vizsgálat közben bejött az orvoshoz a következő, szintén maszkot viselő influenzagyanús férfi, pedig előfordulhatott volna, hogy egyikük beteg, és megfertőzi a másikat. "Megvárhatták volna, amíg minket megvizsgálnak" - panaszkodott a nő.

Bár elkérték az elérhetőségüket, máig nem hívták vissza őket a végleges eredménnyel. Ők viszont semmilyen elérhetőséget nem kaptak az orvostól, nem mondták meg nekik, hol tudnának érdeklődni. "Az egészben az volt a legrosszabb, hogy elővigyázatosságból felkerestük az erre a célra kijelölt kórházat, ahol viszont nem voltak túl segítőkészek" - állítja a nő, akinek a barátja pár nap után jobban lett.

Tegyen panaszt

A Szent László Kórházban megkeresésünkre azt mondták, az új típusú influenzával kapcsolatos vizsgálatokról nem árulhatnak el részleteket, mert az ÁNTSZ megtiltotta. Az ÁNTSZ viszont közölte: konkrét esetekre csakis a kórház tud reagálni. A kórház infektológus főorvosa, Kertész Adrienn a konkrét esetre nem akart reagálni, azt mondta, hogy ha a betegnek kifogásai voltak, tegyen panaszt. Kertész általánosságban azt mondta: a fertőzőosztály csak a H1N1-tesztet végzi el, a betegek további panaszait a háziorvos vizsgálja ki.

A főorvos szerint csak azokat a betegeket hívják vissza, akiknek pozitív lesz a tesztjük. Akiknek negatív az eredményük, azokat nem keresik meg, de ők is érdeklődhetnek az ambulancián - mondta a főorvos, aki szerint, amíg tart a vizsgálat, addig elvileg nem léphetne a vizsgálóba újabb beteg.

Az új típusú influenza megjelenése óta előfordult, hogy napi 16 gyanús esetet vizsgáltak ki a kórházban, de volt olyan nap, amikor egyetlen influenzagyanús beteg sem érkezett. Magyarországon eddig három embernél diagnosztizálták az új típusú influenzát. Egy New Yorkból hazatért, a fővárosi Szent László Kórházban kezelt férfinál június 1-jén mutatták ki. A másik két beteg is New Yorkból jött május végén, egyikük egy magyar férfi, a másik egy brazil állampolgár. Ők ketten hamar felépültek.