Behívatta az iráni nagykövetet a magyar Külügy

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztériumba kérették Irán magyarországi nagykövetét. A tárca közleménye szerint az iráni választással és az azt követő tiltakozássorozattal kapcsolatban vonta kérdőre a diplomatát Iklódy Gábor szakállamtitkár. Magyarország visszautasította azokat a vádakat is, melyek szerint több uniós ország beleszólna Irán belügyeibe.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztériumba kérették az iráni nagykövetet, Ali Reza Irvast, a nagykövettel Iklódy Gábor külügyi szakállamtitkár, politikai igazgató beszélt az iráni választások után kialakult helyzetről - közölte Mátrai Zsuzsa külügyi szóvivő.

A találkozóra azért került sor, mert az EU-elnökség közös tagállami fellépésről határozott. Iklódy visszautasította azt az iráni vádat, amely szerint egyes EU-tagállamok az iráni elnökválasztással összefüggésben beavatkoztak volna Irán belügyeibe. Az EU-tagállamok joga, hogy az egyetemes demokratikus normák érvényesülésére tekintettel nyilatkozzanak "az aggodalomra okot adó iráni helyzetről" - mondta a nagykövetnek.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a szakállamtitkár szóvá tette azt is, hogy az iráni hatóságok feladata eloszlatni a választásokkal kapcsolatban Iránban megfogalmazódott kételyeket és biztosítani a véleménynyilvánítás szabadságát. A tiltakozóknak szerinte joguk van a békés demonstrációra, és Magyarországot aggasztják a médiát, a sajtó munkatársait korlátozó intézkedések.

Több európai ország, közöttük Franciaország, Svédország és Finnország kedden a külügyminisztériumba kérette Irán nagykövetét, hogy közölje: aggódik az iráni helyzet miatt.

A június 12-i iráni elnökválasztást követően azt jelentették be hivatalosan, hogy a hivatalban lévő elnök, Máhmúd Ahmadinezsad a voksok mintegy 63 százalékát szerezte meg, míg fő ellenfele, Mir Hoszein Múszavi 32 százalék szavazatot kapott. A vesztes hívei szerint tömeges választási csalás történt, az eredmények nyilvánosságra hozása után harminc éve nem látott tiltakozássorozat kezdődött Iránban. Az összecsapásoknak már legalább tucatnyi halálos áldozata van. Az iráni eseményekről folyamatosan követjük, az összes hírt megtalálja itt.