Demszky az ÁSZ-szal vizsgáltatná a Margit híd költségeit

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármester a Margit híd felújításának számvevőszéki vizsgálatát kezdeményezi. A vizsgálat célja, hogy kiderüljön, miért kerül 17 milliárddal többe a híd elújítása, mint ahogy azt a főváros tervezte. A fővárosi közgyűlés csütörtökön tárgyal arról, honnan vonják el a felújításhoz szükséges többletpénzt. Egy MSZP-s képviselő közölte: nem fogja támogatni az átcsoportosítást. 
Vágólapra másolva!

A Margit híd felújításának számvevőszéki vizsgálatát kezdeményezi Demszky Gábor főpolgármester. A vizsgálat kiterjedne az előkészítésre, a pályáztatásra, de arra is, hogy miért van jelentős különbség a főváros által kalkulált ár és a beérkező ajánlatokban szereplő összegek között - közölte Demszky.

A főváros márciusban, a közbeszerzési pályázat kiírásakor még azzal számolt, hogy 13 milliárdból kijöhet a híd felújítása, a beérkező árajánlatok megismerése után, június elején azonban kiderült, a 30 milliárdot is elérhetik a felújítási költségek. Így tehát további 17 milliárd forintot kellene előteremtenie a fővárosnak.

A felújításról szóló felhívásra két pályázat érkezett, az MTI május 28-án azt írta, az egyik ajánlat 21 milliárdról, a másik 22 milliárdról szól. A fővárosi önkormányzat szerint a - a Szabadság hidat felújító és Megyeri hidat építő - Hídépítő Zrt., illetve a Vegyépszer Rt. volt a két jelentkező.

A Vegyépszer megkeresésünkre megerősítette, hogy pályáztak, azt is közölték, hogy ők tették a 22 milliárdos ajánlatot. A Hídépítőnél az [origo] megkeresésére nem reagáltak. A 21-22 milliárdos ajánlaton felül a költségeket tovább növeli, hogy a végösszegbe be kell kalkulálni a szobrok helyreállítását, az ideiglenes villamosvágány építését, valamint a díszkivilágítást is. (A költségek megduplázódásáról szóló cikkünket itt olvashatja el.)

A fővárosi közgyűlés pénzügyi bizottsága szerdán 30 nappal meghosszabbította a híd felújítására kiírt közbeszerzési eljárás elbírálásának határidejét. Erre azért volt szükség, mert a felújításhoz szükséges plusz 17 milliárd forint sorsáról csak egy nappal az eredeti határidő lejárta után, csütörtökön dönt a közgyűlés.

Szerdán azonban Havas Szófia MSZP-s képviselő azt közölte, hogy a közgyűlésben nem fogja támogatni a 17 milliárd átcsoportosításáról szóló döntést. Havas szerdán a pénzügyi bizottság ülésén is az átcsoportosítás ellen szavazott.

Ahhoz, hogy a közgyűlés ebben a kérdésben csütörtökön dönteni tudjon, 34 szavazatra van szükség. Ha a 34 fős MSZP-SZDSZ koalícióból valaki elutasítja a javaslatot, akkor azt csak ellenzéki támogatással lehetne elfogadni. Az ellenzékiek korábban már közölte, nem fogják támogatni a döntést.