Hirtelen árvizeket hoztak a nagy esők

Vágólapra másolva!
A heves esők miatt hirtelen kezdtek el áradni a folyók Nyugat-Magyarországon, ahol több helyen is a legmagasabb, harmadfokú készültség várható szerda éjjel. A Rábánál már a homokzsákokat készítik, de a vízügyi miniszter szerint a szakemberek mindenre készen állnak.
Vágólapra másolva!

Felkészültek az árvízi védekezési munkákra a vízügyi igazgatóságok - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A vízügyi szakemberek fokozott figyelőszolgálatot tartanak, szükség esetén lezárják a zsilipeket, ellenőrzéseket végeznek és folyamatosan elemzik a vízjárási helyzetet. A miniszter tájékoztatása szerint a védekezéshez biztosítják a szükséges emberi és anyagi erőforrásokat.

Árad a Duna

Csütörtök reggel hat órától a Duna újabb szakaszain rendeltek el készültséget. A Komárom-Almásfüzitő és az Esztergom közötti szakaszon elsőfokú készültség lépett életbe. Emellett a Lajtán, a Mosoni-Duna, a Marcal és a Rábca egyes részein, valamint a Rába Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán is bevezették a legalacsonyabb készültségi szintet.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint szerda este hat órától a Dunán a Vének-Dunaremete szakaszon, valamint Dunakiliti térségében bevezetett másodfokú készültséget várhatóan csütörtökön harmadfokúra kell majd emelni.

A Dunán Nagybajcs térségben szerda reggel rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ahol az azt megelőző 24 órában 2 méterrel lett magasabb a folyó vízállása. Az intenzív vízszintemelkedés miatt a nap folyamán az igazgatóságnak tovább kellett növelnie a készültségi fokozatot: a Nagy-Duna szigetközi szakaszán szerda este másodfokú készültség lépett életbe, ezt csütörtökön várhatóan harmadfokra emelik.

A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt napokban igen nagy mennyiségű csapadék hullott, ezért megáradtak a mellékfolyók is. A Duna osztrák vízgyűjtőjén további számottevő (10-40 milliméter) csapadék várható, ez tovább emeli a vízszintet. Budapestnél a tetőzés 760 centiméteres vízállás körül várható. A budapesti alsó rakpartot a Főpolgármesteri Hivatal 600-650 centiméteres vízállásnál zárja le, ez a hétvégén várható.

Harmadfokú készültség a Rábán

Az esőzések hatására a Rába vízszintje is emelkedett, itt már harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A folyó szentgotthárdi szakaszán az intenzív áradás miatt az elmúlt 9 órában 3,5 métert emelkedett a vízszint - közölte a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, amely délután kettőkor még csak első fokú készültséget rendelt el, azután azonban azonnal harmadfokúra emelte a riasztást.

A Rába áradása miatt Körmend és Szentgotthárd között útlezárásokra is sor kerülhet, a Rába völgyében pedig jelentős nagyságú mezőgazdasági területek kerülnek majd víz alá. Szentgotthárdnál a zsilipeket lezárták, a vízügyi igazgatóság az érintett önkormányzatokat és hatóságokat értesítette, és azokkal folyamatosan kapcsolatban áll. A védekezési munkálatokhoz a szakembergárdát és a több ezer homokzsákot biztosítják.

Forrás: MTI
A Duna a Szigetköznél már kilépett a medréből. Kattintson a képre az árvízi helyzetről készült galériánkért!

Védekezésre elsősorban Csörötnek és Csákánydoroszló területén lehet szükség a Rábán. A vízi túrázás az árvízi helyzet miatt a folyó teljes hosszában tilos.

Készültség a többi folyón

Áradásnak indult a többi nyugat-dunántúli folyó is, a Répcén, a Gyöngyösön és a Pinkán is jelentős árhullám vonul le, a Murán pedig várhatóan a szerda éjszakai órákban lesz szükség harmadfokú készültségre. A vízgyűjtőkön az elmúlt napokban jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, a talaj mindenhol telített, s szerdán is változó intenzitással, de folyamatosan esett az eső.

A Szigetközben és a Hanságban továbbra is érvényben van az elsőfokú belvízvédelmi készültség.

A heves esők miatt a szomszédos Ausztriában is komoly árvízveszély alakult ki, ott utakat kellett lezárni és a hadsereget is készenlétbe helyezték. (Az ausztriai helyzetről bővebben itt olvashat.)