Célkeresztbe kerültek az MSZP szent tehenei

Vágólapra másolva!
Pozíciójukat féltő pártvezetők, tapasztalatukat hangoztató öregek és változást igen, de fejeket nem követelő fiatalok között indult versenyfutás a súlyos vereséget hozó európai parlamenti választás után önmagát kereső MSZP-ben. Több elnökségi tag elismerte, hogy felerősödtek a belső feszültségek a kormánypártban, de szerintük nem a fiatalok állnak harcban az öregekkel, hanem a pártbeli és országgyűlési helyükhöz ragaszkodók és azok, akik szerint eljött a változás ideje.
Vágólapra másolva!

Kedden este ismét összeült az MSZP - megyei elnökökkel és választmányi tagokkal kibővített - 50-60 fős vezetése, hogy megvitassák, mihez kezdjen az európai parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedett párt. A tanácskozáson meghallgatták Földes György, a Politikatörténeti Intézet igazgatójának elemzését a baloldal jelenlegi helyzetéről, utána ismét előrekerült az elmúlt napokban középpontba került fiatalok kontra öregek kérdés is - állította az [origo]-nak a párt vezetőségének egyik, névtelenséget kérő tagja, aki ott volt az ülésen.

Egyes pártvezetők a hatalmukat féltve, direkt próbálják úgy beállítani, mintha generációs ellentét dúlna az MSZP-n belül - állította az [origo]-nak a szocialista elnökségi tag, majd hozzátette: "és sajnos nyerésre is állnak". Szerinte ugyanis szándékosan szivárogtatták ki, majd fújták fel Ujhelyi István alelnök június 16-i javaslatát, miszerint a párt vezetésének bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen. Akkor többen, elsősorban a fiatalabb pártvezetők, így Mesterházy Attila alelnök, Vadai Ágnes, Varga László és Bárándy Gergely támogatták a bizalmi szavazást, de 8:5 arányban végül leszavazták őket. Erre a történetre épülnek az elnökségi tag szerint az eldurvult generációs ellentétről szóló hírek.

A javaslatot támogató egyik szocialista elnökségi tag az [origo]-nak szerdán azt mondta: tévedés, hogy a bizalmi szavazásról szóló javaslat célja a jelenlegi vezetés megbuktatása lett volna. "Ha van bizalmi szavazás, és - nagy valószínűséggel - bizalmat is kap a mostani vezetés, akkor a következő választásokig lekerült volna napirendről a kérdés, véget vetve így az EP-vereség utáni felelőskeresésnek is" - mondta. Szerinte azonban a jelenlegi vezetés - élén a Lendvai Ildikóból, Szekeres Imréből és Kiss Péterből álló háromtagú ügyvezetéssel - "egyáltalán nem bízott magában", és nagyon megijedt attól, hogy esetleg mégsem kapnak bizalmat.

"Még ha így történt volna, akkor is legfeljebb jön a tisztújítás, ami szintén egyértelmű helyzetet teremt. De nem értem, hogyan és milyen alapon akarják irányítani a pártot, ha közben nem biztosak abban, hogy van támogatottságuk" - mondta.

A feszültséget a kormánypárton belül a pártot jelenleg vezetők hatalomátmentési próbálkozásai okozzák - állította egy másik, szintén névtelenséget kérő elnökségi tag is az [origo]-nak. A hétvégén megalakult az MSZP országos választási bizottsága, és ezzel hivatalosan a 2010-es választásig már nem az eddigi háromtagú ügyvezetés irányít, forrásunk szerint azonban az irányítás átadásával is a tisztújítást próbálják megúszni a régi pártvezetők, mégpedig úgy, hogy látszólag új embereket is beemelnek a testületbe. A párt alapszabálya meghatározza, hogy kikből áll a választási bizottság, további tagjait azonban az országos elnökség javaslata alapján a választmány választja meg.

Jobb előre készülni

Több forrásunk egybehangzóan állította, hogy az országos választási bizottság felállításának van még egy oka: a kormánypárt nem szeretné, ha felkészületlenül érné egy esetleges előre hozott választás. Az egyik elnökségi tag úgy fogalmazott: bár ennyi idővel a választások előtt máskor is elkezdődött volna az előkészítés, hiszen a jelölés, kiválasztás hosszú procedúra, most számolni kell azzal is, hogy "nem tudni, meddig kormányoz a kormány".

"Hiába elszánt az MSZP, hogy kormányoz a 2010-es választásig, az ellenzék miatt ez bármikor változhat, így nem árt az éberség" - erősítette meg egy szocialista országgyűlési képviselő, hogy a párt próbál minél hamarabb készen állni a voksolásra.

Akárcsak az [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tagok, ő is úgy tapasztalja, hogy a pártban kialakult "egy erős bizalmatlanság", ami nem annyira generációk közötti, sokkal inkább a jelenlegi vezetésnek szól. "Mindenkiben benne van, hogy ha ezzel a felállással nem ment, akkor változtatni kell, és sokan a párt első embereinél szélesebb körben keresnék a felelősöket" - mondta a képviselő. Ebben a helyzetben pedig szerinte logikus, hogy felerősödött az igény arra, jöjjenek a fiatalok, legyen nagyobb változás az élen.

A kedd esti megbeszélésen olyan megjegyzések hangzottak el, hogy miért akarnak a fiatalok rögtön pozíciót, először csak feladatokra kell jelentkezni, meg hogy milyen fontos a tapasztalat - mondta az egyik elnökségi tag. Szerinte az elmúlt időszakban más tanácskozásain is azt látszott, hogy az idősebb generáció aggódva és bizalmatlanul viselkedik. Még az is felmerült a jelenlegi pártvezetőkben, hogy akár az országos listáról is kiszorulhatnak a következő országgyűlési választáson - állította -, és épp a pozícióféltés miatt állították be úgy, mintha a fiatalok a hatalomra törnének. "Úgy tűnik, ez ebben a pártban, ahol még mindig jóval több az idősebb, mint a fiatal, sikerült is" - fogalmazott.