Felvetődött, hogy Morvai különcködik Brüsszelben

Vágólapra másolva!
A Jobbik brüsszeli helykeresése közben volt olyan verzió, hogy csak Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti (EP) listavezetője üljön be az egyik euroszkeptikus frakcióba, két másik EP-be jutott társa nélkül - mondta el az [origo]-nak Balczó Zoltán, aki a Jobbik-lista második helyéről jutott ki Brüsszelbe. Balczó szerint azonban a három képviselő úgy döntött, kizárólag együtt csatlakoznak képviselőcsoportokhoz, ha ez nem sikerül, függetlenek is maradhatnak.
Vágólapra másolva!

Még nem dőlt el, hogy melyik európai parlamenti (EP) frakcióhoz csatlakozik a Jobbik, amely 14 százalékos szavazati arányával három képviselői helyet szerzett Brüsszelben. Felmerült olyan variáció, amely szerint csak Morvai csatlakozna egy frakcióhoz - mondta az [origo]-nak Balczó Zoltán, aki a Jobbik listájának második helyéről jutott az EP-be.

Arra nem válaszolt egyértelműen, hogy ki és milyen fórumon vetette ezt fel, csak annyit mondott, "mi is hallottunk ezekről a felvetésekről". Kijelentette viszont, hogy ilyesmiről nem lehet szó, a Jobbik három képviselője - a harmadik Szegedi Csanád - együtt akar dolgozni.

Balczót az után kérdeztük meg, hogy a HVG megírta, a Jobbik EP-be jutott hármasa szétszakadhat a Brüsszelben zajló frakcióalakítási huzavona következményeként. Megkerestük Morvai Krisztinát is, aki azt mondta, pénteken tartanak sajtótájékoztatót az ügyben, és addig nem kíván nyilatkozni.

"Morvai Krisztina utazott ki először Brüsszelbe, és mindhármunk nevében tárgyalt azokkal a pártokkal, amelyek szóba jöhetnek a Jobbik szövetségeseiként" - magyarázta a történtekről Balczó. Az egyik frakció az euroszkeptikus Függetlenség/Demokrácia (Ind/Dem) volt, amely több más csoportosuláshoz hasonlóan még csak alakulófélben van, de Balczó szerint felmerült egy másik, az előbbinél radikálisabb euroszkeptikus frakció lehetősége is.

Bár a jobbikosok fő célja, hogy frakcióba üljenek - egy képviselőcsoport tagjaként ugyanis Brüsszelben jóval több esélye van a képviselőknek céljaik elérésére, míg függetlenként még a költségtérítésük is kevesebb -, de Balczó szerint a "döntési önállóságukat" mindenképpen meg akarják őrizni. Ezért lehetséges, hogy függetlenek maradnak. Csak olyan frakcióba ülnének, amelyben együtt foglalhatnak helyet, és amely ellenzi a lisszaboni szerződést - tette hozzá.

Az EP-ben a frakcióalakítás követelménye, hogy a képviselőcsoport tagjai legalább 25-en legyenek és legalább 7 országból érkezzenek. A szélsőséges vagy euroszkeptikus képviselők helye még nem tisztázott. Megnehezíti a dolgukat, hogy bár az EU-val szembeni fenntartásaik közösek, gyakran egymással is szemben állnak. A Jobbik például kinyilvánította, hogy "soviniszta és magyarellenes" képviselőkkel nem ül közös frakcióba, márpedig közéjük sorolhatók a Romániából bejutott szélsőjobboldaliak vagy Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának képviselői.