A következő költségvetésig kormányozna Bajnai

Vágólapra másolva!
A 2010-es költségvetés elfogadása után akár előre hozott választások is lehetnek - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtök este a közszolgálati televízióban. A büdzsé legkorábban novemberre készülhet el Bajnai szerint.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés elfogadása után akár előre hozott választásokat is elképzelhetőnek tart Bajnai Gordon miniszterelnök. A kormányfő a Magyar Televízió (MTV) Az Este című műsorában arról beszélt, hogy a 2010-es költségvetés fogja bebetonozni azokat a pozitív változásokat, amelyek kiviszik Magyarországot a válságból. "Aztán lehetnek választások" - fogalmazott Bajnai, hozzátéve: addig fogja folytatni a kormányzást, amíg ehhez megvan a támogatása, és amíg úgy érzi, hogy kormánya többet használ Magyarországnak, mint egy új választás.

A miniszterelnök arra reagált, hogy korábban több MSZP-s politikus, Lendvai Ildikó pártelnök és Szekeres Imre honvédelmi miniszter is arról beszélt, elképzelhetőnek tartana előre hozott választásokat a 2010-es költségvetés elfogadása után. Vasárnap a szocialista Tóth Károly a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy július 4-én, a párt kongresszusán az MSZP-nek ki kell mondania, meddig kormányoz még.

Bajnai a 2010-es költségvetés elkészítéséről elmondta, hogy azt legkorábban idén novemberben fogadhatja el az Országgyűlés, de általában decemberre szoktak elkészülni a büdzsé. Egy esetleges előre hozott választás legkorábbi időpontjáról Bajnai azt mondta, hogy amennyiben a kormány a költségvetéssel befejezné a kormányzást, a köztársasági elnök 72 nappal azután írhatja ki a választást az alkotmány szerint. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő most nem ezzel foglalkozik.

Nem lesz móka-kacagás

A 2010-es költségvetés Bajnai szerint nem lesz választási költségvetés. "Véget kell vetni annak a rossz hagyománynak, hogy a választások előtti évben választási költségvetés készül, ahol az embereket bolondítják. Ilyenkor Magyarország mindig egy kicsit előreszalad, aztán a választások után megint óriásit fékez, és ezért sokkal lassabban halad, mint ha kiegyensúlyozottan menne előre" - fogalmazott.

A kormányfő szerint a legfájdalmasabb intézkedéseket már elfogadta a kormány, ezekről hétfőn szavaz a parlament. Ennek ellenére a következő költségvetés sem lesz "móka és kacagás", mivel további nagy rendszerek átalakítására is szükség van. Bajnai példaként említette a nagy közlekedési vállalatokat, köztük a MÁV-ot és a volántársaságokat, amelyekre szintén átalakítás vár.

Hétfőn kerül a parlament elé a csomag

A Bajnai-kormány legfontosabb döntéseiről, a vagyonadó, a nyugdíj-, valamint az adórendszer átalakítása hétfőn szavaz az Országgyűlés. A miniszterelnök közölte, biztos benne, hogy a vagyonadó átmegy a parlamentben: "ez olyan próbaköve a kormányzásnak, amiből nem engedhetünk" - mondta.

Az új adóból a tervek szerint 40-50 milliárd forint folyik majd be a költségvetésbe, amit a személyi jövedelemadó csökkentésére fordítanak. A megváltozott adórendszer szerint az emberek 90 százaléka az alsó adósávba fog tartozni, és 17 százalékos szja-t fizet majd - mondta Bajnai, aki szerint ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően jobban megéri majd dolgozni Magyarországon.