Pincében rekedt egy férfi a budai felhőszakadás miatt

Vágólapra másolva!
Hatalmas felhőszakadás bénította meg a forgalmat Budapest egyes részein csütörtök este. A hirtelen lezúduló víz Észak-Budán térdmagasságig árasztotta el az utakat, a rendkívüli helyzet miatt a BKV több járata is leállt egy időre. A tűzoltók az éjjel 34 helyre vonultak ki, egy embert ki kellett menteni egy vízzel elárasztott pincéből.
Vágólapra másolva!

Egy időre gyakorlatilag megbénult a közlekedés Észak-Budán a csütörtök este lezúduló hatalmas mennyiségű eső miatt. A Szilágyi Erzsébet fasor és a Pasaréti út kereszteződésében, illetve a Hűvösvölgyi úton is térdig érő víz hömpölygött, amelyen az autósok nem tudtak átvágni - jelentette a helyszínről az [origo] munkatársa. Az utakat elárasztó víz miatt a villamosforgalom is szünetelt. Az utak a környéken teljesen bedugultak, jelentős torlódás alakult ki. A XXII. kerületben számos útszakaszra köveket és földet sodort a lezúduló víz, néhány helyen a járda köveit is kimosta a víz.

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője az [origo]-nak péntek reggel azt mondta, az éjjel 34 helyszínre vonultak ki, ebből 13-szor fakidőlés miatt. A többi esetben vizet kellett szivattyúzniuk, főként pincékből. A Gábor Áron utcában egy pincében rekedt embert kellett kimenteni, aki a pinceajtón bezúduló víztől nem tudott kijutni. Végül az ablakon át menekítették ki, de nem sérült meg - mondta a szóvivő. A tűzoltók további harminc helyről kaptak riasztást - főként a II. és a XXII. kerületből -, azonban nem biztos, hogy szükség van a kivonulásra, reggelre ugyanis a legtöbb helyről elszivárgott a víz. Az utakon hömpölygő vízzel a felhőszakadás közben és után nem tudtak mit kezdeni.

Forrás: MTI
Képek a felhőszakadásról, kattintson!

Budapesten este 9 óra körül söpört végig egy hatalmas felhőszakadás déli irányból, ez változtatta valóságos tóvá a Szilágyi Erzsábet fasor és Hűvösvölgy környékét. Jégeső hullott a Moszkva téren és az Istenhegyi úton - mondták az MTI-be telefonáló budapestiek. A XXII. kerületi Szoborpark közelében 6-7 autó csúszott az árokba, a Budaörsi úton a felhőszakadás miatt csak lépésben haladt a forgalom. A XVII. kerületben, a Péceli úton villámcsapás miatt kigyulladt egy ház.

A BRFK sajtóügyeletetén az [origo]-nak azt mondták, hogy sok helyen a jelzőlámpák sem működnek az eső miatt, "hatalmas eső utáni állapot van a városban". A rendőrség szerint a II. és XXII. kerület mellett a III. kerületben is vannak problémák, de mindenki dolgozik a hibák elhárításán.

A fővárosban a BKV több járata is leállt a vihar miatt. Fehérvári Tibor, a BKV fődiszpécsere a Független Hírügynökségnek 21 óra előtt néhány perccel arról számolt be, hogy a rengeteg eső miatt nem közlekedett az 59-es és a 61-es villamos. A csepeli HÉV sem járt, mert a felsővezetékre egy fa dőlt. A BKV közleménye szerint az ott haladó szerelvény a pályatestre dőlő fának ütközött, melynek ágai a felső vezetékbe akadva egy oszlopot elhajlítottak, majd a vezeték a vonatra és a sínekre esett. A felsővezeték helyreállítása jelenleg is tart. A csepeli HÉV szerelvényeit autóbuszok pótolják, illetve egy vágányon már tudnak közlekedni a vonatok.

A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővíz a villamospályát is elöntötte a 47-es villamos vonalán. Ezért a villamos csak a budafoki elágazásig. A kimaradó szakaszt a környéken közlekedő buszjáratok pótolták. Fennakadások voltak a buszközlekedésben is: az 5-ös, 57-es, 64-es, 164-es és 257-es, 88-as és 87A buszok útvonala változott meg ideiglenesen a nagy eső miatt.

Éjjel fél 11-kor a fődiszpécser az [origo]-nak arról számolt be, hogy a vonalak többségén helyreállt a forgalom, egyedül a 61-es villamos nem közlekedik továbbra sem, mivel a villamos pályáján még mindig áll a víz, és a szerelvény nem tud áthaladni az elárasztott szakaszon.