Retkes Attila az SZDSZ első elnökjelöltje

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ budapesti választmánya Retkes Attilát javasolta elnöknek. Mivel Retkest több megye és számos helyi szervezet is támogatja, ő az SZDSZ első hivatalos elnökjelöltje. A fővárosi választmányi ülést két férfi megpróbálta megzavarni.
Vágólapra másolva!

Retkes Attilát javasolta az SZDSZ elnökének a párt budapesti választmánya pénteki ülésén - közölte az ülést követően Szabadai Viktor, a XIII. kerületi kerületi szervezet elnöke. Retkes Attilát korábban már Heves, Zala és Baranya megye, valamint több mint tíz helyi szervezet is támogatta, ezért ő az SZDSZ első hivatalos elnökjelöltje. Az 1972-ben született zenetörténész, közgazdász, újságíró 2002-től tagja a pártnak.

A fővárosi választmány az országos ügyvivői testület tagjának javasolta többek között Demszky Gábort, Ikvai-Szabó Imrét, Fodor Gábort, John Emesét és Retkes Attilát. Egyúttal arra kérték a párt országgyűlési képviselőcsoportját, hogy jelenlegi formájában ne támogassa a vagyonadó bevezetését, ugyanis az nem tartalmazza azokat az elvárásokat, amelyeket korábban az SZDSZ támasztott.

A választmányi ülést a főváros III. kerületében, a Tímár utcában tartották, az ülés alatt az épületbe bement két fiatalember, akik a szabad demokratákat szidalmazták. A jelenlévők megkérték őket, hogy hagyják el a zárt ülés helyszínét. Távoztak, de közben egyikük betörte a bejárati ajtó üvegét. A helyszínre érkező rendőrök elfogták a férfit.

Fodor Gábor, a párt elnöke június 7-én jelentette be, hogy az EP-választáson elért gyenge eredmény miatt felajánlja lemondását, majd hat nap múlva az országos tanács ülésén le is mondott posztjáról. Az országos tanács előbb július 4-ét jelölte ki az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésének időpontjaként, ahol az elnök mellett a 12 ügyvivőt is megválaszthatják. Az MTI információi szerint a szombatra összehívott rendkívüli ülésen viszont július 12-ét fogják javasolni.