A lassan apadó folyók ellenére tart az árvízvédelmi készültség

Vágólapra másolva!
A magyarországi folyók 528 kilométernyi szakaszán van érvényben védelmi készültség vasárnap - jelentette az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap reggel. A fővárosban a budai és a pesti alsó rakpartot is lezárták a forgalom elől, a Duna több helyen apadni kezdett, az árvízvédelmi készültséget azonban továbbra is fenntartják.
Vágólapra másolva!

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye szerint 528 kilométeren van érvényben védelmi készültség: harmadfokú a készültség van a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Mosoni-Dunán, a Rábán Körmendnél és a Lajtán, összesen 103 kilométeren.

Másodfokú a készültség a Dunán Dunakilitinél, Komáromnál és Esztergomnál, a Rábán a torkolati szakaszon, valamint a Murán, összesen 165 kilométer hosszan.

Elsőfokú a készültség a Dunán Esztergomtól Adonyig, a Rábán Árpástól Sárvárig, továbbá a Marcal torkolati szakaszán, 260 kilométer hosszan. Szintén elsőfokú a készültég a 87 kilométeres budapesti védelmi szakaszokon, ahol a budai és a pesti alsó rakpartot is lezárták a forgalom elől.

Nagybajcsnál vasárnap hajnalban tetőzött a Nagy-Duna 709 centiméteres vízállással, majd megkezdődött a lassú apadás - mondta Szilbekné Molnár Katalin, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-nek. A mostani tetőző vízállás csaknem fél méterrel alacsonyabb a 2006-os árvíz legmagasabb, 758 centiméteres szintjénél. A harmadfokú készültséget azonban még fenntartják Nagybajcsnál. Komáromnál a kora reggeli órákban tetőzött a folyó, Esztergomnál pedig a déli órákra várható a tetőzés.

A Duna-kanyar településein az előre jelzettnél alacsonyabban tetőzik az ár, ezért nagyobb beavatkozásra sehol nincs szükség, de elővigyázatosságból szombatról vasárnapra mindenhol fenntartották a figyelőszolgálatot az önkormányzatok. Továbbra is a legenyhébb, egyes fokozatú készültség van érvényben - közölte a Pest megyei Katasztrófavédelmi Szolgálat ügyeletese vasárnap kora reggel az MTI-vel.

A szombati tetőzés után lassan apad a Mura magyarországi szakasza, ahol másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - olvasható az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat honlapján.