Péntekig lezárják a fővárosi rakpartokat a dunai ár miatt

Vágólapra másolva!
716 centiméteren tetőzik a Duna Budapestnél, a várhatóan fél napig tartó tetőzést lassú apadás követi majd. Emiatt viszont péntekig is lezárva maradhatnak az alsó rakpartok. Hétfőn 797 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség az országban, jelenleg a Lajta árad a legerősebben, itt a vésztározót is meg kellett nyitni.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnali kettő óta, 716 centiméteren tetőzik a Duna Budapestnél. Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: a tetőzés akár fél napig is eltarthat, ezután lassú apadás kezdődik. Budapesten 2006-ban volt minden idők legmagasabb vízállása, akkor 860 centiméteres volt az áradó Duna.

Az apadás azonban elhúzódhat, és a rakpart akár péntekig is lezárva maradhat (A rakpartlezárások miatti budapesti dugókról itt olvashat!) Ennek fő oka egy újabb árhullám, amely a Duna magyarországi szakaszán vonul majd le. A folyó Bécs fölött már intenzíven árad - mondta az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője hétfőn az MTI-nek.

Janák Emil közölte, hogy a nap folyamán néhány centimétert apadhat a Duna Nagybajcsnál, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget azonban nem szüntethetik meg, mert az apadást lassú "visszaáradás" követi. Komárom és Esztergom térségében továbbra is fenntartják a másodfokú árvízvédelmi készültséget.

A Lajta néhány centimétert apadt a Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó vasárnapi megnyitása után. A vízszint 276 centiméternél - csaknem fél méterrel a harmadfokú árvízvédelmi készültség 220 centis szintje fölött - megállt. A vésztározóba hétfőn is ömlik a víz.

A megnyitott vésztározó hárommillió köbméter víz befogadására alkalmas. Megnyitására azért volt szükség, mert Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amelyeket nem véd töltés. Ott az árhullám veszélyezteti a belváros és a kertváros egy részét. Ezeken a szakaszokon homokzsákokból ideiglenes védműveket építettek. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéiben már betört a talajvíz.

A Rábán is újabb árhullám vonul le, a folyó középső szakaszán hétfőtől másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A szolnoki vízügytől hétfőn újabb munkacsoport érkezik az észak-dunántúli árvízvédelem segítésére, így a nap folyamán a hatszázat is meghaladja a gáton dogozók száma a térségben.

Jelenleg országszerte 797 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség az országban. Ebből 127 kilométeren van harmadfokú, azaz a legmagasabb készültség, elsősorban a Szigetköz alsó szakaszán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél és a Lajtánál.

A Lajtán megnyitották a szükségtározót, amellyel sikerült megelőzni a további vízszintemelkedést, sőt éjszaka egy pici apadást is tapasztaltak - mondta Reich Gyula. Mosonmagyaróvár területén emiatt már nincs is szükség védekezésre, de természetesen továbbra is megerősített figyelőszolgálat ellenőrzi az érintett szakaszokat.