Leállt a tb-ellenőrző rendszer a patikákban

Vágólapra másolva!
Több patikában is leállt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számítógépes jogviszony-ellenőrző rendszere, így a gyógyszertárak szerdán délutánig nem tudták ellenőrizni, hogy ki jogosult a tb-támogatott gyógyszerek megvételére. A leállást az éjszakai számítógépes karbantartás okozta, emiatt szerdán délelőtt bárki megvásárolhatta a támogatott gyógyszereket.
Vágólapra másolva!

Elhárították az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a gyógyszertárak közötti informatikai rendszer működésében szerdán keletkezett problémát - áll az OEP szerda délutáni közleményében. Korábban számos patikából jelezték, hogy nem működik az OEP számítógépes jogviszony-ellenőrző rendszere. Így a patikusok a TAJ-szám alapján nem tudták ellenőrizni, jogosult-e a beteg a recepten szereplő gyógyszer megvételére, illetve az arra adott kedvezményre.

Molnár Márk Péter, az OEP főosztályvezetője szerdán elismerte a problémát. Mint elmondta, éjjel a számítógépes szoftveren karbantartást végeztek, amit reggel sem fejeztek még be. Hozzátette: a szakemberek számítása szerint a karbantartással szerdán dél körül végeznek.

A jogszabályok szerint a patikusoknak akkor is ki kell adniuk a recepten szereplő gyógyszereket, ha nem működik az ellenőrző rendszer. Az OEP közleménye szerint a gyógyszertárakat sem érheti hátrány, mivel az ellenőrzés elmaradása nem az ő hibájukból történt, ezért mentesülnek annak finanszírozási jogkövetkezményeitől. Tehát az ártámogatás elszámolható az OEP-nek, amely kifizeti azt a gyógyszertáraknak.