Tucatjával léptek ki tagok az MDF-ből

Vágólapra másolva!
Több tucat MDF-es lépett ki a pártból, köztük számos helyi szervezet elnöke. Szinte a teljes Békés megyei MDF-vezetés, és a fővárosi II. kerületi szervezet 20 tagja is távozott. Döntésüket azzal indokolták, hogy a párt jelenlegi politikája eltér a régi alapelvektől. Herényi Károly MDF-es politikus szerint közülük sokan ezzel előzték meg, hogy eljárás induljon ellenük.
Vágólapra másolva!

Kilépett az MDF-ből a párt Békés megyei, békéscsabai, gyulai és mezőkovácsházi, illetve budapesti II. kerületi szervezetének elnöke, valamint számos párttag - jelentették be az érintettek szerdán. A Békés megyei kilépők közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Takács Péter, a megyei és a békéscsabai szervezet elnöke közölte: sem a tagság és személy szerint ő nem tud azonosulni a Dávid Ibolya pártelnök által képviselt új irányvonallal, mert az ellentétes a párt 1988-ban lefektetett alapelveivel és értékrendjével.

Az évek óta belviszályoktól hangos pártban tavasszal vált még feszültebbé a helyzet, miután Bokros Lajos liberális közgazdász lett az MDF listavezetője az európai parlamenti választáson. Végül sikerült mandátumot szereznie a pártnak, de a belső konfliktusokat ez nem szüntette meg.

Takács például közölte, hogy ők folyamatosan jelezték a párt felső vezetőinek, hogy szerintük eltérnek az Antall József néhai miniszterelnök által megfogalmazott alapelvektől, és mindeddig bíztak abban, hogy képesek befolyásolni az MDF döntéshozó szerveit. "Mostanra kiderült, hogy hiába próbálkoztunk, így számunka nem maradt más, mint lemondani és kilépni a pártból" - mondta. Lépésükkel megszűnt a párt békéscsabai, gyulai és mezőkovácsházi csoportja, amelynek vezetői irányították az MDF egész Békés megyei politizálását - tették hozzá. A megyei és békéscsabai elnök mellett távozott a pártból több olyan politikus is, aki tagja volt az MDF országos választmányának.

Porkoláb Mátyás, a párt fővárosi II. kerületének elnöke szintén szerdán jelentette be, hogy június 30-i hatállyal 20 tagtársával együtt kilépett a pártból. Porkoláb szerint a kilépések helyi és országos szinten is folytatódni fognak. A döntést azzal indokolta, hogy az MDF a nemzet iránt elkötelezett keresztény-konzervatív pártból "elv és hagyományos értékek nélküli, meghatározhatatlan ideológiájú, populista párttá vált". A politikus elfogadhatatlannak nevezte a törvénytelen lehallgatások belső politikai küzdelemben való felhasználását, a kizárásokat, a manipulatív politizálást. Porkoláb szerint az MDF értékközössége "ma már a szervezet vezetőinek köszönhetően nem létezik".

A pártból most távozók egyike sem vette ki a részét a választási kampány munkájából, sőt voltak közöttük olyanok is, akik kifejezetten a párt ellen kampányoltak - reagált a tömeges kilépésekre Herényi Károly, a párt parlamenti képviselője. Szerinte közülük sokan ezzel a lépéssel megelőzték az ellenük induló eljárást. Herényi Károly szerint a "szerény számú távozóval szemben lényegesen többen kérik felvételüket az egyetlen szakmailag megalapozott, racionális, konzervatív programmal rendelkező pártba".