Feladta pártelnöki terveit Gusztos Péter

Vágólapra másolva!
Letett a pártelnöki terveiről Gusztos Péter SZDSZ-es ügyvivő, aki korábban a szabad demokraták lehetséges elnökeként jött szóba. A politikus csak szigorú feltételekkel vállalta volna a tisztet, de ezek megvalósítására már nem lát esélyt. Gusztos szerint az SZDSZ hajója süllyed, és a szétesés jeleit mutatja.
Vágólapra másolva!

Nem vállalhatom, nem vállalom az elnökjelöltséget az SZDSZ július 12-i küldöttgyűlésén - jelentette be blogjában Gusztos Péter szerda kora reggel. A politikus döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt héten kiderült: megfogalmazott politikai, személyi, szervezeti feltételeinek teljesülésére "nyilvánvalóan nincs esély".

"Minden körülményt mérlegelve, komoly megfontolás után arra a döntésre jutottam, hogy a tisztújításon más tisztségért sem indulok, jelen helyzetben az újonnan megválasztott ügyvivői testületnek sem szeretnék tagja lenni" - írta blogjában az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.

Gusztos korábban azt közölte, hogy bizonyos "szigorú feltételek" teljesülése esetén vállalná az elnökséget. A politikus "vérátömlesztést" akart volna végrehajtani a pártban, és megszabadult volna azoktól, akik "antiliberális fordulaton" gondolkodnak vagy "más pártok listái felé kacsingatnak". Gusztos erős elnöki jogkört szeretett volna, és időt a párt újjáélesztéséhez.

Szerdai blogbejegyzésében azt írta, hogy a hibák őszinte feltárását tartja az egyetlen helyes magatartásnak, amivel az SZDSZ a bukás után talpra állhatna. Az EP-választások utáni időszakban azonban szerinte az derül ki, hogy a párt nem képes megújulni, a szétesés jeleit mutatja, és már nem képes a magyar liberalizmus önálló képviseletére.

"Az SZDSZ hajója süllyed, de a hajót irányítók és a legénység nem azon dolgoznak, hogy megtalálják a léket és megjavítsák a hajót, hanem összevesztek a két utolsó szardíniakonzerven" - írja a politikus, aki 2001 óta megszakítás nélkül volt a párt ügyvivői testületének tagja. "Magam ebben részt venni nem fogok" - közölte.